Kun Dadaab ei enää kannattanut

20.05.2016 - 13:42 Linda Laine
 
Lähetyslentäjien Kenian yksikkö aloitti lennot maailman suurimpaan pakolaisleiriin Dadaabiin kymmenen vuotta sitten. Järjestön Kenian maapäällikkö kapteeni Steve Machell on työssään vieraillut Dadaabissa useita kertoja, viimeksi vuosi sitten.
 
–  Se on hyvin mielenkiintoinen ja outo paikka. Leiri on kuin kaupunki, jossa on omat markkinansa, puhelinkorjauspajansa ja matkalippumyymälänsä. 
 
Ihmiset, jotka tulevat Dadaabiin, eivät kuitenkaan pääse pois. Kulku leiriin ja sieltä ulos on aina ollut hankalaa. Tilanne kiristyi entisestään al-Shabaabin Westgaten ostoskeskukseen ja Garissan yliopistoon tekemien iskujen myötä. Maan hallitus on syyttänyt väkivaltaisuuksista pakolaisia. 
 
Dadaabin viidellä leirillä asuu yli 350 000 ihmistä, joista suurin osa on naapurimaasta Somaliasta. Osa asukkaista ei ole elämänsä aikana koskaan poistunut leiriltä, joka sijaitsee Kenian itäosissa, noin 100 kilometrin päässä Somalian rajasta. Alue on kuivaa, ja leirin ympäristö kärsii pahasta metsäkadosta.
 
–  Ihmiset ovat kuitenkin hyvin kekseliäitä ja yrittäjähenkisiä. Esimerkiksi ostamalla tangon saippuaa, pilkkomalla sen kuutioihin ja myymällä kuutiot eteenpäin hieman kalliimmalla, ihmiset onnistuvat tekemään bisnestä, Machell sanoo.
 
Kenian hallitus vaati viime vuonna Dadaabin leirin sulkemista, mutta perääntyi kansainvälisen painostuksen takia. Toukokuun alussa maa ilmoitti jälleen sulkevansa kaikki maan pakolaisleirit. Syyksi hallitus ilmoitti talouteen, turvallisuuteen ja ympäristöön liittyvät uhat. Yhteensä Kenian leireillä on noin 600 000 pakolaista.
 
Kiristynyt turvallisuustilanne on pakottanut osan avustusjärjestöistä lopettamaan työnsä Dadaabin leireillä.
 
Lähetyslentäjät lensi viimeisen lentonsa Dadaabiin kesällä 2015.
 
–  Kysyntää ei enää ollut, Machell kertoo.
 
Lue lisää Lähetyslentäjien työstä suomalaisen Hannu Heinosen tai kanadalaisen Matt Eagarin näkökulmasta.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.