Kun Suomi on kaukana kotoa

Anong Rinteelä valitsi elämän Suomessa.
27.09.2016 - 15:55 Julia Ylä-Outinen, kuva: Julia Ylä-Outinen

Vieraaseen kulttuuriin sopeutuminen vaatii uuden alun ja määrätietoisen asenteen. Edes ryöstön uhriksi joutuminen ei lannistanut Thaimaasta Suomeen muuttanutta Anong Rinteelää.

Pikkuisessa thaimaalaisessa ravintolassa on vaatimaton, punasävyinen sisustus. Ilmassa leijuu mausteinen tuoksu, joka saa veden kielelle. Keittiössä hymyilevällä naisella on lämmin kädenpuristus.

Anong Rinteelä muutti hieman alle 20-vuotiaana Suomeen ilman yhtäkään tuttavaa tai kontaktia. Läheiset ihmiset jäivät Thaimaahan, mutta hän on kasvanut kiinni suomalaiseen kulttuuriin.

Vuonna 1981 Rinteelä, silloiselta sukunimeltään Yotkaew, opiskeli vaatealaa Nong Khai -nimisessä kaupungissa koillisessa Thaimaassa. Hän sai mahdollisuuden lähteä Suomeen tekemään töitä design-vaateyritys Vuokko Oy:lle. Työkaveri varoitti häntä Suomen kylmästä ilmastosta, mutta korkea elintaso houkutteli seikkailunhaluista naista.

– Vastasin, että jos suomalaiset kestävät Suomen kylmyyden, miksen minäkin, Rinteelä sanoo ja hymyilee.

Kolmen vuoden maassaolon jälkeen Rinteelä haki Suomen kansalaisuutta. Hän viihtyi vaatealalla vielä pitkään, mutta kouluttautui sitten ravintolakoulussa kokiksi. Lopulta hän perusti oman yrityksen.

– Ravintoloitsijana työllistyy varmemmin. Tällä alalla ollaan paljon ihmisten kanssa tekemisissä, kun taas ompelimossa ainoa seuralainen on ompelukone. Siirryin yrittäjäksi, koska tahdon olla itse oma pomoni, Rinteelä kertoo.

Liikettä puolin ja toisin

Thaimaasta muutetaan Suomeen pääasiassa avioliiton vuoksi. Suurin osa tulijoista on naisia. Tampereen ammattikorkeakoulusta valmistunut Johanna Ihonen on tutkinut thaimaalaisten naisten kokemuksia Suomeen integroitumisessa.

– Muuttoliike on vilkasta Thaimaasta, koska myös Suomesta matkustetaan sinne paljon. Suomi on tuttu maa monelle sikäläiselle, Ihonen sanoo.

Väestörekisterikeskuksen mukaan 1980-luvulla hieman yli tuhat ulkomaalaista sai Suomen kansalaisuuden. Vuonna 2015 Suomessa asui yli 7 000 thaimaalaista. Ero luvuissa on suuri, mutta kotoutumislain myötä edellytykset maahanmuuttajien kotoutumiselle ovat nykyään paremmat kuin ennen. Rinteelän etu aikoinaan oli valmis työpaikka Suomessa.

– Muutto Thaimaasta Suomeen tapahtuu harvoin työpaikan perässä. Thaimaan matala koulutustaso johtaa siihen, että monelle ei yksinkertaisesti ole taloudellisesti mahdollista tulla Suomeen, Ihonen sanoo.

Kulttuuriin kiinni

Rinteelän mukaan kauas kotoa muuttaminen voi olla helpompaa ulospäin suuntautuneelle kuin varautuneelle ihmiselle. Hän kokee oman avoimuutensa helpottaneen elämän luomista vieraassa kulttuurissa. Vaikeaa se on silti välillä ollut. Perhesuhteet ovat Thaimaassa kaikki kaikessa, ja miehen ja naisen väliset suhteet ovat hierarkkisemmat kuin Suomessa.

– Thai-naisiin kohdistuu täällä paljon ennakkoluuloja. Ravintolani on myös ryöstetty, koska ihmiset tuntuvat ajattelevan, että ulkomaalainen nainen on helppo uhri. Suomalaiset ja thaimaalaiset ovat kuitenkin pohjimmiltaan hyvin samanlaisia; vain kulttuureissa on eroja, sanoo Rinteelä.

Toisin kuin nykyään, 1980-luvulla Suomessa ei ollut kotouttamisjärjestelmää. Sopeutumiseen on mahtunut iloja ja suruja, mutta Rinteelän mielestä on tärkeää tutustua uuteen kulttuuriin pohjia myöten.

– Kun opettelin luistelemaan, kävimme ystäväni kanssa vain öisin jäällä harjoittelemassa. En kehdannut luistella päivällä, koska kaatuilin koko ajan, Rinteelä sanoo ja nauraa.

Ravintola Hong Thain nimi tulee myyttisestä joutsenesta, joka liitää niin korkealla, ettei sitä edes näe. Rinteelä vertaa itseään pesästä lentäneeseen lintuun. Hänkin asetti tavoitteensa korkealle ja kauas.

– Suomen byrokratia toimii niin, että oman yrityksen perustaminen on vaikeaa. Prosessi on pitkä, joten pitkän täytyy olla pinnankin. Olen voimakastahtoinen ihminen, ja tahdon itse päättää elämäni suunnan.