Kylmyys ei hidasta rullaluistelevaa supersankaria

Laserskater palauttaa varastetun käsilaukun Rosa Aphalon esittämälle mummolle.
25.10.2011 - 16:51 Kristina Granlund, kuvat: Kristina Granlund

Helsingissä partioiva Laserskater vastustaa turvattomuutta ja välinpitämättömyyttä.

Sekavassa tilassa oleva mies rähisee vastaantulijoille ja hyppii autojen alle.  Helsingin rautatieaseman portailla tupakoivat vartijat eivät puutu asiaan, kunhan mies ei tule sisälle asemahalliin. Helsinki tuntuu turvattomalta paikalta.

Joukko maailman pahuuteen kyllästyneitä ihmisiä päätti tehdä oman osuutensa, jotta maailmasta tulisi parempi paikka elää. Internetissä verkostoituneet tosielämän supersankarit tekevät naamioidensa suojissa hyviä tekoja.

Laserskater on Helsingin kaduilla partioiva supersankari. Hän on lupautunut esittämään itseään Roger Wilco -nimisen artistin musiikkivideolla. Videossa hän nappaa kiinni kommandopipopäiset rosvot ja palauttaa rauhan kaupunkiin. Todellisuudessa arjen supersankari antaa rahaa katusoittajille, toimii turistioppaana ja antaa tippiä baarissa.

Laserskaterin hahmo on kotikutoinen, mutta tarkkaan harkittu. Kuvaustiimi ei saa tietää supersankarin oikeaa henkilöllisyyttä. Hän esittelee itsensä Laserskaterina. Vaikka ilma on jäätävä, supersankari on pukeutunut jalat ja käsivarret paljastavaan työasuun.

Supersankarit rohkaisevat auttamaan

Laserskater harrasti aluksi vain rullaluistelua. Eteen alkoi tulla tilanteita, joissa hänen oli mahdollisuus auttaa vastaantulevia ihmisiä. Sarjakuvafriikiksi itseään kutsuva mies loi Laserskater -hahmon.

Laserskater kuuluu Guardian Angels -katupartiointijärjestöön, joka on osa laajempaa Real Life Superheros -yhteisöä. Jäsenet ovat kansalaisaktivisteja, jotka auttavat ihmisiä muun muassa kaupungilla oikeastaan kaikilla mahdollisilla tavoilla. Tarkoituksena on näyttää esimerkkiä ja levittää hyvää mieltä.

– Ihmisten välisen vuorovaikutuksen ei tarvitse aina olla negatiivista, Laserskater sanoo.

Ihmiset moikkailevat

Laserskater on rullaluistellut pitkin Helsingin ja Vantaan katuja jo 15 vuotta.  Hän on pitänyt kirjaa partiointimääristään. Muutaman laskutoimituksen jälkeen hän arvioi luistelevansa vuodessa noin 600 tuntia. Tämän lisäksi harrastukseen liittyy muun muassa varustelua, haastatteluja ja toimintaa internetissä.

Katupartiointi on Laserskaterille kutsumus.

– Tehtävä valitsi minut, eikä päinvastoin.

Vastaantulijat suhtautuvat Laserskateriin vaihtelevasti. Vanhempi nainen pysähtyy ja katsoo pois, kun supersankari luistelee ohi. Metroasemalla olevia tyttöjä naurattaa.

Laserskaterin mukaan ihmiset suhtautuvat häneen sitä hyväntuulisemmin, mitä paremmin he hänet tuntevat. Supersankarin saama palaute on pääasiassa erittäin myönteistä.

– Ihmiset ovat ymmärtäväisiä ja moikkaavat aina.

Koska Laserskater on jo tuttu näky kaupungilla, ihmiset osaavat pyytää häneltä apua kysymällä esimerkiksi tietä. Joukkoon mahtuu aina muutama kiusaaja, mutta se on osa supersankariutta.

Raskaan päivän päätteeksi kuvausryhmä on poikki. Laserskater lähtee vielä partioimaan.