Miehet jäävät Suomeen, naiset lähtevät ulkomaille

Jimi Kuningas työskentelee ja elää unelmaansa Lontoossa.
02.12.2016 - 15:11 Liisa Ovaska, kuva: Carlos Campuzano Montoro

Joka vuosi suomalaisia naisia lähtee enemmän ulkomaille kuin miehiä. Viime vuonna tilastoissa näkyi, että maasta muuttaneiden naisten määrä kasvoi, kun taas miesten määrä väheni.

– Yhteenkään suomalaiseen mieheen en ole vielä Lontoossa törmännyt, Jimi Kuningas naurahtaa.

Vuoden 2016 kesällä Kuningas toteutti pitkäaikaisen unelmansa ja muutti Lontooseen. Sitä ennen hän oli jo asunut ja työskennellyt Tšekissä vuoden. Samalla hän matkusteli ympäri Keski-Eurooppaa.

Suomesta 20–24-vuotiaina muuttaneista suurin osa oli naisia vuosina 1990–2015. Esimerkiksi viime vuonna Tilastokeskuksen mukaan samanikäisiä miehiä muutti ulkomaille alle 800, kun taas naisia muutti yli 1 300.

– Useat kaverini unelmoivat ulkomaille muutosta, mutta heiltä tuntuu puuttuvan pokkaa ja uskallusta täyttää näitä unelmia, Kuningas kertoo.

Syyt lähteä ulkomaille opiskelemaan vaihtelevat

Myös kansainvälistä liikkuvuutta edistävässä Cimossa on huomattu sama. Organisaation tilastoissa näkyy, että ulkomailla korkeakoulututkintoaan suorittavien määrä on kasvussa. Suurin osa tutkintoa ulkomailla suorittavista on naisia. Cimon mukaan myös vaihtoon lähtee enemmän naisia kuin miehiä.

Cimon asiantuntija Irma Garam toteaa, ettei ole tarkkaa tietoa, miksi naiset lähtevät miehiä useammin ulkomaille.

– Jo hyvin varhain alakoulussa tytöt ovat kiinnostuneita kielistä, ja he huomaamattaan suuntautuvat kansainväliselle uralle. Tyttöjen kiinnostus ulkomaille muuttamisesta kasvaa, ja se koetaan mahdolliseksi ja luonnolliseksi asiaksi, Garam arvioi.

– Osa nuorista ei pääse Suomeen opiskelemaan tai he kokevat sen hyvin vaikeaksi. Myös kansainvälisyys ja kielitaidon parantaminen kiinnostavat useita. Jotkut eivät ole edes ajatelleet opiskelevansa Suomessa, Garam toteaa.

Ulkomailta hankittu koulutus koetaan arvokkaaksi

Kansainvälisyys ja kielitaidon parantaminen kiinnostavat myös 19-vuotiasta Jonna Rajalaa ulkomailla opiskelussa. Rajala lähti heti ylioppilaaksi päästyään opiskelemaan Skotlantiin Aberdeenin yliopistoon. Hänen pääaineenaan on kansainväliset suhteet ja lakiopinnot.

– Minua kiinnostaa kansainvälinen ura, joten ajattelin, että muualta kuin Suomesta hankittu kokemus on arvokasta. Uskon, että ulkomailla suoritettu tutkinto voi viedä minua eteenpäin elämässä, Rajala toteaa.

Rajala sanoo huomanneensa, että ulkomailla opiskelevista useat tuntuvat olevan tyttöjä.

– Ehkä pojat eivät ole niin kansainvälisesti suuntautuneita, Rajala arvioi.