Musiikki värähtelee tyynyn sisällä

Mervi Heinaro rentoutuu itsekin äänityynyn avulla.
24.11.2015 - 13:24 Salla Varpula

Ääni on aaltoja, jotka voi myös tuntea. Mervi Heinaro haluaa mullistaa musiikin kuuntelemisen ja muuttaa sen musiikin kokemiseksi.

Sylissäni on sohvatyynyä muistuttava esine. Se on suomalaisen startup-yrityksen, Flexound Systemsin ensimmäinen tuote, äänituntumasoitin Taikofon. Yrityksen toimitusjohtaja Mervi Heinaro laittaa Spotifysta kappaleen soimaan. Pian tyynyn sisältä kumpuaa Coldplayta. Kuulostaa ja etenkin tuntuu siltä kuin pieni bändi olisi tyynyn sisällä soittamassa.

Taikofon on suomalainen keksintö, joka käyttää äänituntumateknologiaa. Tyynyn sisällä on värähtelevä soitin, joka tuottaa äänen ja värinän. Jokainen basso ja rummun lyönti tuntuu kankaan läpi, kun pidän käsiäni tyynyn päällä.

– Useimmat ihmiset eivät tiedä, miltä ääni tuntuu. He vain kuuntelevat, yhdellä aistilla. Musiikkihan on oikeastaan värähtelyä, joten se on mahdollista myös tuntea, Heinaro selittää.

Esimerkiksi klubilla tai keikalla ollessa musiikin voi tuntea, mutta äänenvoimakkuus on myös korkea. Äänituntumateknologiassa äänen ei tarvitse olla kovalla tuntuakseen.

Uusi ulottuvuus viihteeseen

Ajatus äänituntumalaitteista lähti kehitysvammaisten lasten toimintaterapiasta, jossa käytetään usein ääntä ja erilaisia värähteleviä laitteita apuna. Flexoundin perustajan ja Taikofonin kehittäjän Jukka Linjaman vaimo Mirja Linjama on työskennellyt pitkään kehitysvammaisten lasten parissa. Hän kaipasi terapiaan jotain, joka rauhoittaisi lapsia ja saisi heidät keskittymään paremmin. Äänityynyn kanssa lapset voivat esimerkiksi käyttää tablettien opetussovelluksia, joista lapsi saa sekä kuulo- että tuntoaistille palautetta.

Vaikka Taikofon on kehitetty terapiakäyttöön, Heinaro kertoo äänituntumatekniikan tulevaisuuden olevan viihdekäytössä. Yrityksen tavoitteena on saada tyynynkin sisällä olevaa soitinelementtiä myytyä esimerkiksi nojatuolien, auton istuinten tai elokuvateatterien tuolien sisään.

– Vaikka viihde on menossa yhä elämyksellisempään suuntaan, se on yhä vain näköön ja kuuloon perustuvaa. Esimerkiksi tällä hetkellä nousussa olevat virtuaalitodellisuuden laitteet saisivat tuntoaistista uuden ulottuvuuden. Sitten voisi ihan oikeasti lähteä nojatuolimatkalle, Heinaro sanoo.

Junamatkalla takaisin kotiin kuuntelen musiikkia kuulokkeillani. Kaipaan äänen tuntua – basson jymähdystä ja kitaran värinää käsieni alla. Ymmärrän nyt, mitä Heinaro tarkoittaa sillä, ettemme koe musiikkia kaikilla aisteillamme.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.