Nihkeitä selkiä ja glitteriä ‒ tanssikaraoke on poliittista

Tanssikaraoke on visuaalinen ja kehollinen ilotulitus.
15.03.2016 - 09:51 Lotta Jokitalo, kuva: Nella Keski-Oja

Queer-feministinen danceoke rohkaisee oman tilan ottamiseen. Samalla ravistellaan populaarikulttuurin heteronormatiivisuutta.

Tamperelainen Ravintola 931 on täynnä liikettä. Kalusteet on raivattu sivuun, ja keskellä lattiaa joukko tanssijoita huitoo käsiään eri suuntiin. Kaikki ovat keskittäneet katseensa valkokankaalle, jolla pyörii musiikkivideo.
 
Danceoke eli tanssikaraoke tarkoittaa musiikkivideoiden tahdissa tanssimista. Tampereella kaikille avoimia queer-feministisiä yhteistansseja on järjestetty jo neljä kertaa.
 
Tapahtuman taustalla on vapaamuotoinen kollektiivi, joka järjestää tapahtumia vapaa-ajallaan. Heidän mielestään tanssi kuuluu kaikille. Queer-feministit kyseenalaistavat kahtiajakautuneen sukupuolikäsityksen.
Nella Keski-Oja on yksi tanssikaraoken järjestäjistä. Häntä viehättää se, että jokainen voi olla tanssin tekijä.
 
‒ Tutustuin danceokeen Tukholmassa queer-feministibileissä, ja se oli niin supermahtavaa, hikoiluttavaa ja hauskaa, että se piti saada se tännekin.
 
Musiikkivideoiden normatiivista kauneusihannetta haastetaan harvoin.
 
‒ En solahda niihin muotteihin kauhean helposti. Me katsomme videoita yhdessä ja otamme ne haltuun siten, että teemme samat liikkeet itse. Saa mokailla ja hölskyä, Keski-Oja kertoo.
 
Turvallista tilaa
 
Turvallisen tilan luominen on danceoken tavoite. Periaate on, että ketään ei määritellä ulkonäön, iän tai etnisyyden perusteella. Kenenkään sukupuolta tai seksuaalista suuntautumista ei ole tarpeen arvuutella.
 
‒ On tarve sellaiselle tilalle, jossa jokaisella on oikeus olla ja pitää hauskaa ilman, että tehdään oletuksia sukupuolesta. Vaadimme ja vaalimme keskenämme turvallista tilaa, kertoo tapahtuman järjestäjä Saana Säilynoja.
 
Järjestäjien mielestä seksismi ja ahdistelu on baareissa tavallista. He kertovat, että niissä esiintyy transfobiaa ja seksuaalista häirintää. Monelle illanviettopaikat ovat luotaantyöntäviä lokeroinnin vuoksi.
 
‒ Sukupuolta kyseenalaistetaan ja kytätään. Vessaan meneminen on spektaakkeli, kun muut vahtivat, mihin vessaan saan mennä. Siksi täällä ei ole sukupuolitettuja vessoja, Säilynoja sanoo.
 
Toinen tavanomaisten tanssipaikkojen ongelma on esteettömyyden puute. Tampereella ei juuri ole tiloja, missä pyörätuolilla pääsisi tanssilattialle. Säilynojan mukaan taustalla on joukko ääneen lausumattomia asioita.
 
‒ Kaikki bileet eivät itse asiassa ole kaikille. Kaikilla ei ole tervetullut olo. Tanssikaraokeen voi tulla jokainen, paitsi se, joka rikkoo tietoisesti turvallisen tilan periaatteita.
 
Yhteisöllistä tanssia ja kriittistä keskustelua
 
Kaveriporukan harrastus on kasvanut vuodessa pieneksi ilmiöksi. Nykyään tanssi-illoilla on vakituinen kannattajakuntansa. Ravintola 931:n tilat alkavat käydä ahtaiksi, sillä tanssikaraoke vetää väkeä yhä enemmän.
 
‒ Olisi hienoa päästä tiloihin, jossa seinät olisivat kauempana ja lattialla enemmän esteetöntä tilaa, Keski-Oja sanoo.
 
Tanssi on yhteistä tekemistä, joka luo julkisesta tilasta toisenlaista. Avoin tunnelma madaltaa kynnystä liikkumiseen ja tanssimiseen.
 
‒ Tanssikaraoke on myös kehon ja tanssin haltuunottoa. Monet ovat kertoneet uskaltaneensa tanssia täällä ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, Keski-Oja kertoo.
 
Järjestäjät toivovat, että normikriittistä julkista keskustelua käytäisiin enemmän. Keski-Oja muistuttaa, että Suomessa on edelleen suuria ongelmia intersukupuolisten lasten ja transihmisten kohtelussa.
 
‒ Ihmisten pitäisi kohdella toisiaan hyvin ja ymmärtää sitä monimuotoisuutta, mitä meissä on ‒ jos sitä ei pysty kunnioittamaan, se on ongelma, Säilynoja sanoo.
 
Näissä tansseissa on tarkoitus pitää hauskaa. Ennen kaikkea queer-feministinen danceoke purkaa käsitystä siitä, että kaikkien pitäisi olla yhdellä tavalla miehiä tai naisia.
 
‒ Minulle nämä ovat poliittiset bileet, Säilynoja sanoo.
 
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.