Nuoret hylkäävät kuihtuvan kirkon

Kirkko on läsnä myös Tampereen yliopistolla. Juuri nuoret kuitenkin kasvavissa määrin eroavat kirkosta.
25.11.2016 - 14:48 Ilona Tyystjärvi

Kirkon vaikutus suomalaisiin on vähentynyt, jos on uskominen erotilastoja. Yliopistopastori Risto Korhosen ja kirkosta eronneen opiskelija Jimi Holmbergin mukaan nuoret kasvavat ulos kirkosta.

– En voi sanoa, että suomalaiset nuoret olisivat uskovaisia. He eivät käyttäydy Jumalan tahdon mukaisesti.
 
Näin lausui turhautunut yhdysvaltalainen nuori nainen, jonka olin kutsunut ulkoa kotiini kertomaan minulle Jeesus Kristuksen sanomasta. Kenties kiertäessään Hervannan opiskelija-asuntoja hän oli huomannut hiljalleen yleistyvän trendin. Suomalaiset, erityisesti nuoret aikuiset, jättävät kirkon. Kirkkoon kuuluvista ikäluokista pienin ryhmä on 20–39-vuotiaat.
 
Suomen evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien määrä on 2000-luvulla laskenut. Kirkkoon kuului vuonna 2014 noin 74 prosenttia väestöstä, seuraavana vuonna vain 72,9. Vuonna 2003 perustettiin eroakirkosta.fi-sivusto, jonka kautta voi erota sekä Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta että ortodoksisesta kirkosta. Eroaminen helpottui ja samalla myös kiihtyi. 
 
Uusi elämä, uudet opit
 
Tampereen yliopiston yliopistopastori Risto Korhosen mukaan aikuistuminen voi olla osasyynä nuorten eroamisille. Korhosen mukaan itsenäistyessään nuoret saattavat aiempaa herkemmin tarkastella kriittisesti perinteiksi muodostuneita asioita – esimerkiksi omaa uskoaan, suhdettaan kirkkoon ja kristinuskoon.
 
Täysi-ikäisyys oli myös Jimi Holmbergille, 19, rajapyykki.
 
– Heti kun muistin voivani erota, kävin täyttämässä kaavakkeen.
 
Vaikka Holmbergin koko perhe ja lähisuku kuuluvat kirkkoon, hän uskoo sen olevan suvulleen ennemminkin perinne kuin hengellinen asia. Tapauskovaisuus ei kuitenkaan periytynyt Holmbergille.
 
– Minusta tuntui turhalta kuulua yhteisöön, jonka perususkomuksia ja -oppeja en jaa. 
 
Ei vain kohuja ja konservatiivisuutta 
 
Varsinkin erinäisten kohujen myötä monien näkökulma kirkkoon on muuttunut, mutta Korhonen näkee, että kirkko on moniääninen yhteisö. Kirkon kannanottoihin kuitenkin reagoidaan aiempaa kärkkäämmin. 
 
Elokuun piispainkokouksen seurauksena kirkko linjasi, ettei kirkollinen vihkiminen edes tasa-arvoisen avioliittolain myötä ulotu samaa sukupuolta oleviin pareihin. 30. elokuuta kirkosta erosi eroakirkosta.fi-sivuston kautta 89 ihmistä. Seuraavana päivänä määrä oli 240. 
 
Holmbergin eropäätökseen kohut eivät vaikuttaneet, eikä hän koe kirkkoa yksinomaan pahana. 
 
– Uskon hyvän tekemiseen ja lähimmäisenrakkauteen, joita kirkko toisinaan mallikkaasti ajaa. Varsinkin oma seurakuntani oli todella arvoliberaali ja avoin. Olisi kuitenkin epäloogista kuulua kirkkoon vain ”hyvän puolustamisen” takia. Sitä voi tehdä ilman kirkkoakin. 
 
Holmberg ei pidä kirkkoon kuulumista huonona asiana. Kirkko ei vain näkynyt hänen elämässään mitenkään rippikoulu- ja isosvuosien jälkeen. Holmberg haluaisikin kannustaa ihmisiä miettimään enemmän uskonelämäänsä ja osaansa kirkossa. 
 
Sivupolulta oikealle tielle 
 
Jeesus Kristuksesta opin puolentoista tunnin verran. Kun kello läheni jo yötä, yhdysvaltalainen nainen lausui loppurukouksen.
Jatkaako hän huomenna kiertelyä ovelta ovelle, uskonsa puolesta?
 
– Totta kai. Uskon, että tämä on vain vaihe. En ole huolissani kirkon tulevaisuudesta.
 
Kuluneen marraskuun aikana yli 2000 suomalaista on mennyt eroakirkosta.fi-sivuille ja täyttänyt kaavakkeen, jolla he eroavat kirkosta. 
 
Luvut perustuvat eroakirkosta.fi-sivuston tarjoamiin tilastoihin.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.