"Nyt riittää!" sanoo suomalainen sarjakuva

Emmi Nieminen osallistui sarjakuvallaan albumin tekoon
11.12.2015 - 14:05 Linda Manner, kuvat: Linda Manner

Suomalaisissa sarjakuvissa näkyy harvoin supersankareita, mutta sitäkin enemmän niissä parannetaan maailmaa. Nyt riittää! -sarjakuva-albumiin on koottu suomalaisten sarjakuvapiirtäjien kannanottoja rasismia vastaan ja monikulttuurisuuden puolesta.

Sarjakuvapiirtäjä Karstein Volle on nähnyt jo kertaalleen sen, mitä Suomessa tällä hetkellä tapahtuu. Hän eli teinivuotensa 1990-luvun Norjassa ja seurasi silloin äärioikeiston kehittymistä.
 
Nyt Volle vastaa rasismiin sarjakuvalla. Hän sai idean sarjakuva-albumiin ja kutsui yhdessä sarjakuvapiirtäjä Tuomas Tiaisen ja Suomen Sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Kalle Hakkolan kanssa suomalaisia sarjakuvapiirtäjiä yhteisen antologian tekoon. Kaikki kutsutut piirtäjät osallistuivat mielellään.
 
– Se oli todella helppoa, kertoo Volle.
 
– Kaikki joita kysyimme, lähtivät mukaan. Mukana on monta tunnettua suomalaista piirtäjää.
 
Kolmenkymmenen piirtäjän albumi Nyt riittää! Sarjakuvakulttuuri <3 monikulttuurisuus viimeisteltiin ja julkaistiin Helsingin kirjamessuilla tänä syksynä. Antologiassa julkaistut sarjakuvat kertovat kaikki omaa tarinaansa, mutta kaikkia niitä yhdistää halu puhua rasisimia vastaan ja monikulttuurisuuden puolesta.
 
Kenelle Nyt riittää! -albumi on tarkoitettu? Vollen mielestä taiteella ei ole tiettyä kohderyhmää. Albumi ei välttämättä ole edes tarkoitettu muuttamaan mielipiteitä.
 
– Molemmat puolet ovat valinneet jo kantansa. Ennemmin haluan albumilla rauhoittaa tilannetta, Volle sanoo. Hänen mielestään pelko on se vihollinen, jota vastaan pitää taistella.
 

Sarjakuvan voimaa

 
Tutkija Frank Möller Tampereen yliopiston rauhan ja konfliktin tutkimuskeskuksesta sanoo, että sarjakuva on vahva väline.
 
– Sarjakuvalla voi edistää asioita, mutta sillä voi olla myös tuhoava vaikutus.
 
Möllerin mielestä sananvapauden mukana tulee myös vastuu. Sarjakuva on hänen mielestään joka tapauksessa erinomainen vaikuttamisen keino.
 
– Populaarikulttuurin vaikuttamisen mahdollisuudet tulisi ymmärtää ja antaa niille enemmän painoarvoa.
 
Karstein Volle epäilee, palvelisiko virallisen hyväksynnän leima sarjakuvaa. Hänen mielestään sanomalehdet voisivat silti julkaista enemmän sarjakuvaa.
 
– Valokuvat ovat yhä isommassa roolissa, miksei siis sarjakuvakin.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.