Orpokodista takaisin villiin luontoon

Norsut ovat älykkäitä ja leikkisiä eläimiä.
19.05.2016 - 11:16 Taru Rokka, kuvat: Hannele Kauppinen

Nairobin kansallispuiston kyljessä on poikkeuksellinen orpokoti. Sen asukkaat ovat norsuja, joista suurin osa on menettänyt emonsa salametsästyksen takia.

Aikuinen norsu voi juoda yli 200 litraa vettä päivässä. Itäistä Afrikkaa vaivaavan kuivuuden vuoksi norsulaumat joutuvat usein vaeltamaan pitkiä matkoja juomaveden perässä. Orpokotiin tulee poikasia, jotka ovat pudonneet kaivoon tai jääneet jumiin mutaiseen jokeen ja lauman on turvallisuutensa vuoksi ollut pakko jättää poikanen taakseen. Aikuisten norsujen ainoa uhka ovat salametsästäjät, poikasille myös petoeläimet ovat vaaraksi.

– Puistonvartijat tai kyläläiset ilmoittavat, jos he havaitsevat nuoren norsun liikkuvan ilman laumaa. Mikäli emoa ei pian löydy, meihin otetaan yhteyttä, ja tuomme poikasen orpokotiin, vastaava eläintenhoitaja Edwin Lusichi kertoo.

David Sheldrick Wildlife Trustin ylläpitämässä orpokodissa asuu tällä hetkellä 29 poikasta. Norsut imettävät poikasiaan noin kaksi vuotta, joten poikaset ovat ensimmäiset elinvuotensa riippuvaisia emostaan.


Edwin Lusichi on toiminut eläintenhoitajana jo 17 vuotta.

Pitkä ja haasteellinen tehtävä

Nairobin orpokodin lisäksi järjestöllä on Kenian kansallispuistoissa liikkuvia eläinlääkäriyksiköitä, salametsästyksen vastaisia partiojoukkoja sekä ilmavalvontayksikkö.

Norsujen palauttaminen luontoon on pitkä ja vaativa tehtävä. Poikaset viettävät ensimmäiset elinvuotensa orpokodissa. Pikku hiljaa norsuja aletaan totuttaa elämään luonnossa. Järjestöllä on kolme tukikohtaa Tsavo Eastin kansallispuistossa.

– Nuoret norsut yöpyvät yhdessä, ja aamuisin hoitajat vievät ne kansallispuistoon. Siellä orpojen norsujen on mahdollista tutustua villeihin norsuihin. Iltaisin kutsumme norsut nimillä takaisin kotiin yöksi, Lusichi selittää.

Norsut päättävät itse, milloin ne ovat valmiita siirtymään luontoon ja mihin laumaan. Joskus paluu voi kestää jopa viisi vuotta.

– Orpojen ei ole helppo löytää paikkaansa villien norsujen laumassa ja saada lauman hyväksyntää. Aina kun norsu palaa takaisin luontoon, minusta tuntuu, että olen saavuttanut päämääräni, Lusichi sanoo.


Orpokodissa norsuihin pääsee tutustumaan lähietäisyydeltä.

Valistus ja ankarat rangaistukset tehoavat

Norsujen salametsästys on merkittävä ongelma. Syöksyhampaat ovat arvokkaita, ja niitä myydään esimerkiksi lääkkeeksi ja koriste-esineiksi Aasiaan. Huhtikuun lopussa Kenian hallitus osallistui salametsästyksen vastaiseen taisteluun polttamalla yli 100 tonnia takavarikoitua norsunluuta. Alkuvuodesta Tansaniassa kaksi kiinalaista tuomittiin yli 30 vuoden vankeusrangaistukseen norsunluun salakuljettamisesta. Myös Keniassa salametsästyksestä annettavat vankeusrangaistukset ovat kovia, jopa 20 vuotta vankeutta.

– Tehokasta suojelua on ampua salametsästäjät tai tuomita heidät elinkautiseen vankeuteen, Lusichi toteaa.

Hänen mukaansa tärkeää on yhteisöjen valistaminen. Ihmisille tulee kertoa salametsästyksen haitallisuudesta ja norsujen tärkeydestä ekosysteemille. Nairobin orpokodissa vierailee usein koululaisryhmiä, ja työntekijät käyvät maaseudun kouluissa kertomassa järjestön toiminnasta. Lusichin mukaan lapsia kannattaa valistaa, koska he kertovat helposti oppimansa asiat muillekin ihmisille.

– Olemme tehneet paikallisradio-ohjelmia heimokielillä, jotta voimme välittää tietoa myös ihmisille, jotka eivät osaa englantia tai swahilia.

Norsujen tulevaisuuden hän näkee kuitenkin synkkänä. Vielä 1900-luvun alussa afrikannorsuja arvioitiin olleen yli viisi miljoonaa, nykyään norsuja on jäljellä reilu puoli miljoonaa.

– Tulevaisuus ei näytä hyvältä. Noin 20–25 vuoden päästä laji on todennäköisesti kuollut sukupuuttoon, mikäli nykyinen salametsästystrendi ei muutu. Monet sanovat, että tilanne on Keniassa nyt hyvä, koska norsuja on menehtynyt salametsästyksen vuoksi aiempaa vähemmän. Kun salametsästysaalto kuitenkin iskee, norsuja menehtyy paljon kerralla, Lusichi pohtii.


Norsunpoikaset tarvitsevat paljon maitoa.

Sopiva korvike kokeilemalla

Nairobin orpokodissa vierailijoiden on mahdollista seurata lähietäisyydeltä norsujen lounashetkeä. Kuten ihmisvauvat, myös pienet norsunpoikaset tarvitsevat kasvaakseen maitoa. Norsuja ruokitaan kolmen tunnin välein, myös yöllä.

Daphne Sheldrick kehitti itse kokeilujen kautta norsuille sopivan äidinmaidonkorvikkeen, jotta poikaset saavat ravintoa. Lounashetken yhteydessä norsujen hoitajat kertovat yleisölle järjestön toiminnasta ja norsuista. Jokaisella poikasella on nimi, joka usein viittaa alueeseen, jolta poikanen on löydetty.

Järjestö rahoittaa toimintaansa pääasiassa lahjoituksilla ja orpokodin pääsymaksuilla. Yksi tapa tukea toimintaa on adoptoida norsunpoikanen. Poikasta ei voi tuoda mukanaan Suomeen, mutta adoptoidun poikasen elämää voi seurata uutiskirjeiden ja järjestön verkkosivujen kautta.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

The David Sheldrick Wildlife Trust

  • David Sheldrick teki elämäntyönsä villieläinten parissa.
  • Sheldrick oli mm. perustamassa Tsavon kansallispuistoa.
  • Järjestön perusti Davidin leski Daphne Sheldrick vuonna 1977.
  • Nykyisin johtajana toimii tytär Angela Sheldrick.
  • Järjestö työllistää noin 250 henkilöä.

Jutun kuvat

Norsut ovat älykkäitä ja leikkisiä eläimiä.
Orpokodista takaisin villiin luontoon