Pälkäneläinen johtaa pohjalaisia

Lauri Heikkilä ymmärtää nyt pohjalaista mielenlaatua. Itse hän kokee silti olevansa Pirkanmaalta.
07.12.2016 - 16:59 Anni Keski-Heikkilä, Kuva: Uwaifo Iduozee

Kyselyn mukaan vain 25 prosenttia suomalaisista samastuu maakuntaansa. Lauri Heikkilä kohtaa lähes päivittäin vahvan maakuntaidentiteetin, joka ei ole hänen omansa.

Pälkäneläisestä Lauri Heikkilästä tuli Tampereen yliopiston pohjalaisen osakunnan puheenjohtaja kuin vahingossa. Hän meni osakunnan toimintaan mukaan kaverin houkuttelemana. 

– Ajattelin,että pakko kai sitä on liittyä, kun olen sukua Isontalon Antille, hän nauraa.

Erikoista asetelmassa on, että sen lähempiä pohjalaisia sukulaisia Heikkilällä ei ole.

Heikkilä on viihtynyt osakunnassa hyvin ja on omien sanojensa mukaan oppinut pohjalaisille tavoille. Vielä tammikuussa hänen kaverinsa nauroi, koska Heikkilä oli osakunnan puheenjohtaja, eikä edes osannut puhua murretta. Hän kertoo sittemmin oppineensa murteen lisäksi ymmärtämään pohjalaista mielenlaatua. Hän kuvailee pohjalaisia suoriksi ja rehdeiksi, mutta uhoakin löytyy, ainakin enemmän kuin pirkanmaalaisilta. 

– Muistan kerran, kun nuoruudessani pälkäneläiset lähtivät tappelemaan kangasalalaisia vastaan. Meillä tällainen kylätappelu oli harvinaisuus, mutta Pohjanmaalla se on arkipäivää. 

Suomalaisista suuri osa ei samastu maakuntaansa. Kuntien kehittämissäätiön teettämän kyselytutkimuksen vastaajista vain viidesosa samastui maakuntaansa, kun suomalaiseksi itsensä mielsi 97 prosenttia. Maakuntaidentiteetit ovat syntyneet historian saatossa, mutta nyt identiteettejä voi poimia koko maailmasta. 

Lue koko juttu Utaimesta 13/2016.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.