Robotit voivat keventää hoitajien taakkaa

Hoivarobotin tarkoitus on aktivoida vanhuksia.
22.11.2016 - 18:11 Vilma Häti, kuvat: Linda Manner

Robottien käyttö vanhustenhoidossa herättää eettisiä kysymyksiä. Robotiikan käytön on vahvistettava hyvää hoitoa, ei heikennettävä sitä.

– Hoitotyön etiikalle on keskeistä potilaan oikeus hyvään hoitoon, sanoo hoitotieteiden dosentti Mari Kangasniemi. Kangasniemi tutkii Itä-Suomen yliopistossa potilaiden roolia muuttuvassa yhteiskunnassa.

Kangasniemi muistuttaa, että jokaisen asiakkaan ihmisarvon kunnioittaminen on hoitotyön lähtökohta.
Suomessa on viime vuosien aikana kokeiltu hoivarobotteja useissa eri vanhainkodeissa. Robottien tarkoitus on viihdyttää vanhuksia ja auttaa kuntoutuksessa. Robotit eivät korvaa hoitajia.

Robotiikkaa tulisi tulevaisuudessa kehittää yhdessä vanhusten, omaisten ja hoitajien kanssa. Näin kehitettäisiin robotiikkaa, joka ratkaisisi arjen ja hoitotyön ongelmia. Tekniikan avulla hoitajien työ helpottuisi, mikä antaisi enemmän aikaa inhimilliseen kohtaamiseen vanhusten kanssa.

Hoivarobotti Ilona vieraili Lehtiojan palvelukeskuksessa. Lue lisää Utaimesta 11/2016.