Roskaton vaelluskummi ei tahraa luontoa

Eräopas Minna Jakosuo on opettanut erämaavaellusta Kaldoaivin erämaassa, joka on hänen lempikohteensa Suomessa.
11.10.2016 - 15:32 Ira Mellberg, kuva: Minna Jakosuo

Luonnossa retkeily lisääntyy, mutta roskaaminen on ongelma. Jämsäläinen Minna Jakosuo on Roskaton vaelluskummi. Hän näyttää esimerkkiä muille vaeltajille sekä luonnossa kulkijoille ja huolehtii ympäristön siisteydestä.

Roskaton vaelluskummi on Suomen Erävaelluskillan ja Metsähallituksen luontopalvelujen nimitys vastuulliselle retkeilijälle.

Jo kotona retkeä suunniteltaessa ja eväitä pakatessa tulisi miettiä, miten välttää jätettä. Vaikka Suomessa on hyvät jokamiehenoikeudet, Minna Jakosuo kehottaa käyttämään valmiita polkuja, ettei maasto kulu ja ottamaan selvää, mikä on sallittua.

– Ihmisen pitäisi mennä luontoon kylään niin kuin se olisi eläinten ja kasvien koti eikä omistajan elkein, Jakosuo sanoo.

Jakosuo on eräopas. Hän pitää yhdessä miehensä kanssa aikuisten eräkursseja, jotka ovat olleet täysiä. Vuorokauden mittainen eräkurssi on helppo tapa aloittaa retkeilyharrastus. Jakosuot ottavat mukaan erilaisia telttoja, keittimiä ja varusteita. Niitä voi kokeilla ennen kuin menee ostamaan itselle sopivan. Näin jokainen välttyy turhilta hankinnoilta.

Retkeilykurssin käyneillä on ollut Jakosuon mukaan valtava into oppia uusia taitoja. Jokainen kurssin käynyt on ollut tyytyväinen retkikokeiluun.

– Monet ovat sanoneet kurssin lopuksi, että tietoa on tullut niin paljon, että sitä pitää vähän sulatella. Useilla on ollut selkeät suunnitelmat siitä, minkälaista retkeilyä he alkavat harrastaa. Yksi viime vuonna retkeilykurssin käyneistä on jo mennyt eräopaskouluun, Jakosuo kertoo.

Miksi Suomella on hyvät mahdollisuudet lisätä hyvinvointimatkailua? Lue Lisää Utaimesta 9/2016.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.