Samalla lääkekaapilla hevosen kanssa

Hevostarvikeliike Kaviolasta ostetaan linimenttiä enemmän ihmisille kuin hevosille, kertoo Sari Ruohonen.
11.02.2014 - 16:56 Marianne Minkkinen, kuvat: Senni Luttinen ja Juulia Järvenpää

Urheilijat syövät hevosten rikkivalmisteita. Nuoret kasvattavat hiuksiaan eläinten biotiinilla. Maitotilalliset rasvaavat kätensä lehmien utarevoiteilla. Miten ihmiset päätyvät käyttämään eläinten tuotteita?

Eläinten rasvat ja muut valmisteet ovat tuttuja etenkin ihmisille, joiden kotona on ollut kotieläimiä. Vanhemmat ja isovanhemmat vinkkaavat eläinten tuotteista nuoremmille sukulaisilleen.

Osa nuorista taas löytää eläinten tuotteet netin kautta. Monella keskustelupalstalla jaetaan vinkkejä muun muassa siitä, miten hiukset saa kasvamaan tuuheiksi eläinten turkin parantamiseen tarkoitetuilla biotiinivalmisteilla.

Eläinten lisäravinteiden eli täydennysrehujen käyttäminen on halvempaa. Vaikka esimerkiksi hevosten MSM-jauhe on kilohinnaltaan kalliimpaa kuin ihmisten MSM-jauheet, se on moninkertaisesti riittoisampaa. MSM-jauhetta käytetään nivelien, jänteiden ja jäykkien lihaksien hoitamiseen.

Asiantuntijat ovat erimielisiä

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran rehujaoston esimies Tarja Root varoittaa käyttämästä eläinten täydennysrehuja. Eläinten ravitsemukselliset tarpeet ovat erilaisia kuin ihmisillä.

– Valmisteita saa käyttää vain niille eläinlajeille, joiden käyttöön valmiste on suunniteltu. Teho ja turvallisuus on testattu ainoastaan kyseisen lajin kohdalta, kertoo Root.

Rootin mukaan eläinten täydennysrehujen käyttö on täysin ihmisen omalla vastuulla.

Eläinten täydennysrehujen valmistajat eivät ole aivan yhtä tiukkalinjaisia.

– En usko, että ihmisen olisi vaarallista käyttää eläinten täydennysrehuja. Niiden käyttäjän vain tulee tietää hyvin tarkkaan, mitä kaikkia ainesosia valmiste sisältää, sanoo Pauliina Kotamäki, Vitabalans oy:n eläinosaston tuoteryhmäpäällikkö.

Kotamäki kertoo, että eläinten valmisteet valmistetaan samoissa valvotuissa olosuhteissa kuin ihmistenkin tuotteet. Hänen mukaansa eläinten tuotteissa lainsäädäntö tuntuu olevan jopa tiukempaa kuin ihmisille tarkoitettujen valmisteiden kohdalla.

Kotamäen mukaan Vitabalansin lemmikkisampoot ovat lähes luontaistuotteita, joten niitäkin ihmiset voivat käyttää huoletta.

Orion Pharman eläinlääkkeiden tuotepäällikkö Risto Lötjönen-Pihlaja on samoilla linjoilla, mutta suhtautuu eläinten tuotteiden käyttöön varauksella.

– Ei ihmisten varmaankaan ole vaarallista käyttää eläinten täydennysrehuja, koska eläimetkin niitä käyttävät. Asiasta ei kuitenkaan ole tutkimustietoa.

Ei pelkästään hinnan takia

Kaikki eläimille tarkoitetut tuotteet eivät ole halvempia kuin ihmisten vastaavat valmisteet. Toisinaan eläinten tuotteet vain koetaan paremmiksi.

Tamperelaisesta Hevostarvikeliike Kaviolasta kerrotaan, että asiakkaat kehuvat hevosten linimenttiä tehokkaammaksi kuin ihmisille tarkoitettuja kylmägeelejä. Linimentti on liuos, joka iholle hierottuna auttaa palautumaan urheilusuorituksesta. Se myös lievittää tulehduksia ja rasitusvammoja.

– Myymme linimenttiä enemmän ihmisten käyttöön kuin hevosille, kertoo Kaviolan työntekijä Sari Ruohonen.

Kaviolassa linimenttiä menee viikon aikana noin kolme pullollista. Tyypilliset ostajat ovat mummoja ja pappoja. Tieto linimentin tehokkuudesta leviää puskaradion kautta.

– Meidän tietoomme ei ole tullut tapauksia, joissa ihmisille olisi tullut vaurioita linimentin käytöstä. Hevosillakin on herkkä nahka, joten linimentti ei voi olla kovin myrkyllistä, Ruohonen toteaa.

Lemmikkisampoot sopivat herkälle päänahalle

Sampo Lähteenaro, 25, pesee hiuksensa lemmikkisampoolla.

– Tavallinen sampoo on liian tehokas, sillä se pesee hiuksista elimistön tuottaman suojaavan pintakerroksen pois. Kun vaihdoin lemmikkisampooseen, hiukseni eivät enää sähköistyneet eivätkä rasvoittuneet niin nopeasti.

Lähteenaro löysi lemmikkisampoot tuttunsa kautta noin vuosi sitten. Tuttu oli altistunut homeelle ja muovikemikaaleille ja allergisoitui sen takia tavalliselle sampoolle. Tuttu huomasi, että lemmikkisampoot sopivat paremmin hänen päänahalleen.

Lemmikkisampoossa on huomattavasti vähemmän ainesosia kuin ihmisten sampoossa. Esimerkiksi eräässä luomulemmikkisampoossa on pelkästään vettä, luomurypsisaippuaa ja luomurypsiöljyä. Ihmisten pesuaineissa sen sijaan on kymmeniä sellaisia ainesosia, joita ei osaa edes lausua ääneen.

Lähteenaro ostaa lemmikkisampoonsa tavallisista marketeista. Hän on kokeillut aikaisemmin myös erilaisia luomu- ja ekosampoita. Suurin ero ekosampoiden ja lemmikkisampoiden välillä lienee hinta.

– Lemmikkisampoot ovat hintaansa nähden parempi valinta, Lähteenmäki sanoo.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.