Suomalaisyrityksiä huijataan Kiinassa

06.02.2017 - 14:02 Juho Kankaanpää

Tekaistut kiinalaisostajat haluavat viedä suomalaisfirmoilta joko tuotteita tai rahaa.

Muutama suomalainen elintarvikeyritys on joutunut huijatuksi Kiinassa. Suomalaiset saavat esimerkiksi netin kautta yhteydenottoja tekaistuilta kiinalaisyrityksiltä, jotka tarjoavat nopeasti arvokasta ostosopimusta.

Suomalaisyrityksiltä on viety joko tuotteita tai rahaa. Suomalainen myyjä on saattanut lähettää tuote-erän Kiinaan, mutta ei ole koskaan saanut tuotteistaan korvausta. Vaihtoehtoisesti ostaja on saattanut periä yritykseltä ennakkomaksuja, joiden se kertoo menevän tuotteen rekisteröintiin ja viranomaisille. Summat ovat vaihdelleet sadoista muutamiin tuhansiin euroihin. Etumaksut kerättyään ostaja on kadonnut.

Yrityksien antamat osoitetiedot eivät ole pitäneet paikkaansa, eikä ostajaa ole löytynyt yritysrekisteristä.

Finpro Oy:n elintarvikealan toimialajohtaja Esa Wrang arvelee, että huijauksien takana on yksittäisiä ihmisiä, eikä toiminta ole järjestäytynyttä. Valtiollisen osakeyhtiön tehtävänä on edistää suomalaistuotteiden vientiä.

– Kiinassa on liikkeellä monentyyppisiä ostajia: hyviä, huonoja ja hyvin huonoja. Silkat huijausyritykset ovat viime vuosina yleistyneet.

Hänen mukaansa vastaavia huijauksia ei tehdä juuri muissa maissa.

Wrang kehottaa suomalaisyrityksiä ottamaan yhteyttä Finnpron työntekijöihin, jotka voivat tarkistaa kiinalaisyrityksien taustat.

– Olemme aika hyväuskoisia Suomessa.

Atria alkaa toukokuussa viedä pakastettua sianlihaa Kiinaan. Lupaa tavoiteltiin 11 vuotta. Lue lisää täältä.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.