Suomessa työ määrittää ihmisen

Hanna-Mari Ikonen on tutkinut elämän käännekohdan sysäämänä maalle muuttaneita.
20.09.2016 - 17:08 Ronja Koskivaara, kuvat: Ronja Koskivaara

Nykyään ihmiset voivat valita vapaasti elämänsä suunnan. Työ on silti itsekunnioituksen lähde, ja se tuo elämään ristiriitaa.

Tutkijatohtori Hanna-Mari Ikonen Tampereen yliopistosta on tutkinut ihmisten elämänmuutosten motiiveja. Työelämä ei välttämättä vastaa tavoitteita elämän sisällöstä, ja se aiheuttaa halun muutokseen.

– Onnellisuuden ja itsensä etsimisen kulttuuri on nykyään ihan erilainen kuin ennen. Näitä kahta ei välttämättä työstä voi saada. Työ voi olla sisällöltään vaativaa, muttei silti kiinnostavaa.

Nykyisenlaisessa hyvinvointivaltiossa elämän suunnan valitseminen on mahdollista, jos on varaa ja vapaa-aikaa. Ennen ei ollut mahdollisuutta miettiä, haluaako elämältään jotain muuta. Ikonen myös mainitsee, että työllä ylpeillään yhä ja työn kautta tulee itsekunnioitus.

– Se on ehkä osittain suomalaista ilmiötä. Sellaista protestanttista työn etiikkaa, kuten vanha sosiologinen kirjallisuus sanoo. Meidät on niin kasvatettu siihen, että pitää olla ahkera ja ahkeruus on nimenomaan työn tekemistä.

Ikonen mukaan sukupolvieroja on esimerkiksi suhtautumisessa työhön. Vanhemmat ikäluokat voivat ihmetellä, miksi joku haluaisi lähteä, kun on hyvä vakituinen työpaikka. Irrottautuminen työstä ei kuitenkaan ole helppoa.

– Olisi epätodennäköinen ajatus, että nuorille annettaisiin nykyelämässä työpaikkoja, joista voisi pariksi vuodeksi lähteä, ja sitten palata. Pikemminkin sekä työnantajat, että työntekijät joutuvat tottumaan kulttuuriin, jossa työpaikassa vain käydään. Sitten on vaan pakko luottaa siihen, että löytää jotain muuta.

Millainen vaikutus Australiaan muutolla ja pätkätöillä oli korkeakoulutetun Sandra Nenosen elämään? Lue lisää Utaimesta 6/2016.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.