Tampereen ja Pirkkalan kautta pääkaupunkiseudulle – pormestarimalli yleistyy hitaasti

Helena Rissanen on kuulunut pitkään Suomen harvojen pormestareiden joukkoon.
21.02.2017 - 16:31 Lari Seppinen

Tampere ja Pirkkala ovat olleet pitkään Suomen ainoat kunnat, joissa on pormestari. Helsinki ja Tuusula siirtyvät ensi kesänä pormestariaikaan, mutta kunnanhallintomallin suosio ei ole levinnyt Suomessa monen muun länsimaan tapaan.

Suomen kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen tervehtii ilolla eri hallintomallien kokeiluja. Suomeen on syntynyt 150 vuoden aikana niin vahvat kunnanjohtajan perinteet, että pormestarimalli ei ole ottanut aikaisemmin tuulta alleen.
 
Kunnilla on ollut mahdollisuus valita pormestari kunnan- tai kaupunginjohtajan sijaan vuodesta 2006 lähtien.
 
– Kannatan kokeilukulttuuria. On hyvä, että erilaisia hallintomalleja testataan ennakkoluulottomasti.
 
Suomi länsimaisen Euroopan kummajainen
 
Suomi eroaa toisista valtioista siten, että muissa maissa pormestarin valitsee kansa. Euroopan neuvosto on suositellut EU:n jäsenmaille kunnanjohtoon pormestarimallia, jossa pormestari valitaan demokraattisesti suoralla kansanvaalilla. Tampereella ja Pirkkalassa pormestarin on valinnut kuitenkin kaupunginvaltuusto.
 
– Suorassa kansanvaalissa välissä ei olisi puolue-elintä tai valtuustoryhmää, joka miettisi, kuka valitaan pormestariksi. Vaali henkilöityisi aiempaa enemmän, ja valitulla olisi vahvempi mandaatti toimia, Koskinen sanoo.
 
Tampereen yliopiston kunnallisoikeuden professori emeritus Aimo Ryynänen on pitänyt Suomea kunnanjohtomallissaan länsimaisen Euroopan kummajaisena. Ryynänen ihmettelee, miksi kuntalain uudistukset eivät ole mahdollistaneet suoraa kansanvaalia.
 
– Tähän liittyy kummallisia pelkoja, että suora vaali toisi epäsuhdetta voimasuhteisiin valtuuston ja pormestarin välillä.
 
Pirkkalan pormestari Helena Rissasen mielestä asia ei ole yksiselitteinen. Hän kyseenalaistaa, olisiko valtuustolla enää valtaa, jos pormestari olisi kansan valitsema.
 
– Voiko valtuusto erottaa pormestarin, jos kansa on valinnut hänet? On myös kysyttävä, nauttiiko pormestari esimerkiksi kunnanhallituksen asioita esittäessään valtuuston vai kansan enemmistön luottamusta.
 
Pormestareilla kasvot kunnanjohdolle
 
Tampere ja Pirkkala siirtyivät pormestarimalliin, jotta poliittinen johtaminen saisi kasvot. Lisäksi tavoitteisiin sisältyi muun muassa johtamismallin selkeyttäminen.
 
Keväällä virastaan väistyvän Rissasen mukaan pormestarimalli on onnistunut Pirkkalassa. Valtuustossa on linjattu, että kunta haluaa jatkaa nykyisellä mallilla.
 
– Olemme edelläkävijäkunta monella tavalla. Olemme tutkimusten ja selvitysten mukaan maan ykköskuntien joukossa, Rissanen sanoo.
 
Pääkaupunkiseutu seuraa perässä
 
Helsingin siirtyminen pormestarimalliin tulevien kuntavaalien jälkeen voi vaikuttaa sen suosioon tulevaisuudessa. Koskisen mukaan Helsingin pormestarikisan suuri medianäkyvyys tuo aikaisemmin vierasta asiaa lähemmäs suomalaisia.
 
Ryynänen toivoo, että Helsingin vaalien myötä myös muut kunnat näkevät pormestarimallin edut ja hyödyt.
 
– Luulen, että kunnat oppivat toisiltaan. Tämä aukaisee varmasti tulppaa asian suhteen.
||

Kommentit

Juttu liikkuu liiaksi ylätasolla. Olisi voitu haastatella myös tavallisia valtuutettuja, mitä mieltä he ovat pormestarimallista. Sitä olisi voinut avata, että miksi malli ei ole yleistynyt. Muuten tasapainoinen juttu ja selkeästi kirjoitettu.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.

Fakta

Pormestarimalli Suomessa
  • Tampere sai ensimmäisen pormestarinsa vuonna 2007 ja Pirkkala vuonna 2009.
  • Tampereen pormestarina on työskennellyt Anna-Kaisa Ikonen vuodesta 2013 alkaen.
  • Pirkkalan nykyinen pormestari on ollut vuodesta 2010 lähtien Helena Rissanen. Hän lopettaa pestissään tulevana keväänä.
  • Suomessa sekä pormestarin että kunnanjohtajan valitsee kunnanvaltuusto.

Jutun kuvat

Helena Rissanen on kuulunut pitkään Suomen harvojen pormestareiden joukkoon.