Tampereen laskettelurinteiden tulevaisuus näyttää epävarmalta –"Ilman yhteistyötä ei ole toimintaedellytyksiä"

21.02.2017 - 15:46 Anni Huttunen, kuvat: Mirella Penttinen

Tampereen rinteiden ylläpitämiä laskettelurinteitä uhkaa lakkautus, kun Tampereen kaupungin yhteistyösopimus päättyy toukokuun lopussa. Sopimusta ei jatketa, sillä kaupunki ei halua luovuttaa työntekijöidensä ohjausvastuuta ulkopuoliselle.

Hissin kilkatus kuuluu parkkipaikalle saakka. Pieni poika on puettu toppahaalariin ja hän puristaa ylöspäin vetävän alkeishissin köyttä. Jännitys kuitenkin jäykistää polvet, ja pian poika on rähmällään mäessä. Takaa tuleva isä nappaa nassikkaa tottuneesti niskasta ja nostaa ylös.

Jussi Andreasen on tullut poikansa Eemilin kanssa viettämään sunnuntaita Hervannan laskettelurinteeseen.

Hervannan laskettelurinne on sunnuntai-iltana täynnä perheitä. Kolme rinnettä tarjoaa jokaisen taitotasolle sopivaa haastetta, ja perheen pienemmille on erotettu oma pulkkamäki.

Rinteen jatko on kuitenkin vaakalaudalla. Tampereen kaupungilla on ollut yhteistyösopimus Tampereen rinteet -nimellä kulkevan yrityksen kanssa vuodesta 2007 saakka. Yritys ylläpitää rinteitä Hervannassa ja Mustavuoressa.

Sopimuksessa kaupunki on nimittänyt rinteen käyttöön kymmenen työntekijäänsä. Tammikuun lopussa kaupunginvaltuustossa tehdyn päätöksen mukaan tuki tällaisenaan loppuu tämän vuoden toukokuussa.

Tampereen rinteet Hervannassa ja Mustavuoressa ovat auki suurimman osan vuotta.

Asiakkaita seuroista senioreihin

Oranssiin urheilutakkiin pukeutunut rinnetyöntekijä Aaro Korhonen laittaa asiakkaan suksia kuntoon vuokraamossa. Suksien siteet pitää säätää käyttäjän painoon ja taitotasoon sopiviksi. Puuhiltaan hän ehtii istahtaa alas kertomaan, millaista rinteessä työskentely on.

 Korhonen laskettelee itsekin paljon ja pitää päätöstä tuen lopettamisesta huonona. Hän muistuttaa, että rinteissä käy harjoittelemassa seuroja, joiden toiminta muuttuisi todella hankalaksi, mikäli tuen loppuminen sulkisi rinteet. Seuraavaksi lähin rinne löytyy Sappeelta noin tunnin ajomatkan päästä. Korhonen epäilee, että harva vanhempi lähtee kuljettamaan lapsiaan harrastukseen sellaisen matkan taakse.

Hervannan rinteen varustevuokraamossa työskentelevä Aaro Korhonen pitää päätöstä yhteistyön lopettamisesta huonona.

– Olimme kavereiden kanssa laskemassa yksi päivä ja heitimme, että pitäisi perustaa sellainen #savehervanta-liike, Korhonen nauraa.

Vaikka Korhonen vitsailee, heitossa on perää. Talvikauden mittaan rinteesiin riittää yhteensä noin 20 000 kävijää. Rinteiden tärkeimmät asiakasryhmät ovat seuraharrastajien lisäksi lapsiperheet ja paikalliset nuoret. Tällaisille ryhmille helppo lähirinne on valtavan tärkeä.

– Mustavuoren rinteessä käy porukka reilu kahdeksankymppisiä, jotka ovat laskeneet jo monta vuotta yhdessä. Eli kyllä täältä vakkariasiakkaita löytyy, Korhonen kertoo.

Tampereen slalomseura harjoittelee Hervannan ja Mustavuoren rinteissä.

Toivo rinteiden jatkosta elää

Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari kertoo, että laskettelutoiminnan tukeminen on päätetty lopettaa, sillä kaupunki kokee ongelmallisena työntekijöidensä siirtämisen ulkopuolisen johdon alaisuuteen. Hän sanoo, että Tampereen rinteiden kanssa käytyjen keskusteluiden perusteella kovin paljon vaihtoehtoisia malleja ei ole. 

Tampereen rinteiden puolella ollaan pettyneitä sopimuksen päättymisen johdosta.

– Ilman kaupungin yhteistyötä rinteillä ei ole toimintaedellytyksiä, Tampereen rinteiden toimitusjohtaja Tiina Sironen toteaa.

Viimeistä naulaa ei rinteiden arkkuun ole vielä lyöty, vaan keskustelua jatkosta käydään parhaillaan. Vaikka toiminta ei voikaan jatkua nykyisellään, sivistys- ja elämänlaatupalvelujen lautakunta on ilmaissut alustavasti halukkuutensa jatkaa toimintaa jossain muodossa.

Rinteistä saa vuokrata varusteita, joten ensikertalaisenkin on helppoa tulla kokeilemaan lajia.

Sateinen sunnuntaipäivä on kääntymässä iltaan. Laskettelukeskus sulkeutuu kohta, mutta rinteet ovat edelleen täynnä väkeä. Rinteiden laet ovat hienoisen sumun peitossa, mutta vaikka lämpötila lähentelee nollaa, lumetettu rinne kestää hyvin innostuneiden laskijoiden kulutusta.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.