Tarjolla kuukausittainen annos runoutta

Erkki Kiviniemi isännöi runotapahtumia, sekä kustantaa ja kirjoittaa runoja.
31.01.2017 - 16:36 Merja Häikiö, kuvat:Sarita Piipponen

Runous ei ole kaikonnut kaupungin katukuvasta. Esitystavat ovat muuttuneet vakavasta ja juhlavasta helposti lähestyttävään sekä kokeilevaan tulkintaan. Tapahtumissa on lupa nauraa ja heittäytyä.

Runoutta ei voi syyttää kaavoihin kangistumisesta. Runotapahtumissa ja lavarunoudessa voi välillä havaita jopa stand up -komiikan piirteitä. Kustantaja ja kirjailija Erkki Kiviniemi on jo vuosien ajan ollut mukana järjestämässä runon, lukijoiden ja kuulijoiden kohtaamisia. Hänen mukaansa runouden suosio on tällä hetkellä hieman ristiriitaista.

Runojen julkaiseminen kirjoiksi on vähentynyt, eikä niiden myynti ole suurta. Toisaalta runotapahtumia järjestetään aktiivisesti ja niissä riittää kävijöitä, Kiviniemi kertoo.

Kiviniemi isännöi Tampereella Teos & Tulenkantajat -kirjakaupan kuukausittaisia runoiltoja. Tampereen runoilijat -illoissa näyttelijät tulkitsevat edesmenneiden tamperelaisten runoilijoiden tekstejä. Kirjakaupassa järjestetään myös perinteisempiä runoiltoja, joissa runoilijat lukevat omia tuotoksiaan. Tampereen Teatterin Runokaraokessa myös yleisöllä on mahdollisuus tuoda omat tekstinsä ulos pöytälaatikoista.

Kiviniemen mukaan runotapahtumat ja runojen esittäminen ovat muuttuneet. Ennen puhuttiin runonlausumisesta, mikä oli juhlallista ja jopa hieman vakavaa. Nykyisin runojen esittäminen on puheenomaisempaa ja leikillisyys on tullut mukaan esityksiin.

Runojen lausunnasta esittävään lavarunouteen

Tampereella on järjestetty vuodesta 2003 lähtien Annikin Runofestivaalia puutalokorttelin sisäpihalla. Tapahtuman tuottajan Simo Ollilan mukaan runotapahtumia järjestetään aktiivisesti ja niillä on laaja kävijäkunta.

Tapahtumat itsessään ovat huolellisesti tuotettuja ja sisällöltään laadukkaita. Kaupallisessa mielessä ne ovat kuitenkin vielä marginaalissa, Ollila sanoo.

Ollilan mukaan lavarunous sopii paremmin tähän päivään runonlausumisen sijaan. Lavarunoudella Ollila tarkoittaa yleisölle esitettäväksi tarkoitettua runoutta.

Runonlausuminen on sukupolvikokemus. Runonlausuntaa on vielä jonkin verran olemassa, mutta sen tilalle on tullut paljon muuta, Ollila kertoo.

Yhtenä esimerkkinä Ollila mainitsee lavarunousyhteisö Helsinki Poetry Connectionin, joka edistää muun muassa runouden ja rap-lyriikan asemaa. Vaikka runotapahtumia tehdään laadukkaasti ja ammattimaisesti, tunnelma ei ole vakava.

Paperilta huulille, lavoille ja näytöille

Runouden harrastajia on turha laittaa yhteen muottiin. Runojen saatavuus ja esitysmuodot ovat nykypäivänä monipuolisia.

Useat runoilijat kirjoittavat runoja suoraan esitettävään muotoon, mikä kertoo lavarunouden suosiosta, tuottaja Simo Ollila sanoo.

Ollila mainitsee myös runoilija Saila Susiluodon teoksen Antikytheran, joka on iPad-sovelluksen muodossa julkaistu runokokoelma. Siinä laite muuttuu osaksi lukukokemusta. Helsinki Poetry Connectionin perustaja Harri Hertellin esittämiä runoja voi taas katsoa videon muodossa Youtubesta.

Runotapahtumien ja esitysmuotojen lisääntynyt tarjonta ei kuitenkaan tarkoita, että tekstien tulisi taipua kaikkeen. Kirjailija Erkki Kiviniemi muistuttaa, että runous ei aina sovellu esittämiseen.

Jotkut runot on tarkoitettu luettavaksi yksin. Osaa runoista ei ole mahdollista esittää niin, että ne aukeaisivat kuuntelijalle, vaan niiden lukemiseen ja oivaltamiseen tarvitaan aikaa, Kiviniemi sanoo.

||