Tukiperheessä on lupa nauraa

Tukiperheessä lapselle tarjotaan turvallisia aikuissuhteita.
10.02.2017 - 13:09 Sara Hämälinen, kuva: Anni Hakala

Vaikea elämäntilanne voi vaikuttaa aikuisen kykyyn huolehtia lapsestaan. Pelastakaa Lapset ry:n tukiperhetoiminta on luotu helpottamaan vanhempia tällaisissa tilanteissa. Tukiperheessä lapsella on lupa nauraa ja nauttia lapsuudestaan.

Joskus omasta lapsesta huolehtiminen voi käydä vaikeaksi. Raskaat elämäntilanteet, yksinhuoltajuus tai tarve omalle ajalle saattavat uuvuttaa vanhemman. Vanhemmat haluavat tarjota lapselleen turvallisen ympäristön, jonne hänet voidaan aina silloin tällöin viedä. Moni kääntyy tällaisissa tilanteissa Pelastakaa Lapset ry:n tukiperhetoiminnan puoleen.
 
Toiminnan tarkoituksena on auttaa vanhempia vapaaehtoisvoimin. Perheet ja yksityishenkilöt, jotka kokevat olevansa vakaassa ja tasapainoisessa elämäntilanteessa, voivat ilmoittautua vapaaehtoisiksi ja tarjota lapselle erilaisia kokemuksia sekä turvallisia aikuissuhteita. Toiminnassa korostuu lapsen oikeus leikkiin ja huolenpitoon.
 
Ei tarvita sirkushuveja
 
Sosiaalityöntekijä Karita Pettisen mukaan jokainen perhe voi määritellä heille luonnollisen tavan ottaa lapsi mukaan arjessa toimimiseen. Pettinen työskentelee Pelastakaa Lapset ry:ssä. Lapsi voidaan ottaa esimerkiksi kerran tai pari kuussa viikonlopuksi kylään.
 
– Tukiperheen odotetaan tarjoavan lapselle turvallista ja lämmintä huolenpitoa sekä turvallisia aikuissuhteita oman perheensä lisäksi, Pettinen kertoo.
 
Tärkeintä ei siis ole ostaa lapselle lahjoja ja tarjota elämyksiä, joihin lapsen omalla perheellä ei ole varaa. Toiminnan tavoitteena on ensisijaisesti toteuttaa lapsen oikeutta lapsuuteen, leikkiin ja huolenpitoon. Tärkeää on, että tukivanhemmalla on herkkyyttä ja taitoa huomata lapsen tarpeet hankalissakin tilanteissa.
 
– Sirkushuveja emme odota, vaan leikillistä yhdessäoloa ja pysähtymistä kyseisen lapsen tarpeisiin ja toiveisiin. Lapsella on oikeus tulla nähdyksi lapsena, eikä ongelmana, Pettinen tarkentaa.
 
Jatkuva tarve uusille tukiperheille
 
Toiminta on ollut tasaisessa kasvussa viime vuosina. Sosiaalihuoltolain muutos keväällä 2014 madalsi kynnystä hakea tukiperheitä. Lakimuutoksen jälkeen tukiperheen on voinut saada myös ilman, että on lastensuojelun asiakas. Tukiperhettä jonottavia lapsia on kuitenkin paljon enemmän kuin vapaaehtoisia perheitä.
 
– Tukiperhettä odottaa Länsi-Suomen alueella noin sata lasta, eli tukiperheitä kaivataan koko ajan lisää, Pettinen kertoo.
 
Usein lapsi joutuu odottamaan tukiperhettä muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen. Odottavan aika voi olla pitkä. Pelastakaa Lapset ry järjestää vuosittain kolmesta neljään tukiperheiden rekrytointitapahtumaa Länsi-Suomen aluetoimistollaan Tampereella. 
 
Mahdollisuuksia nuorelle auttajalle
 
Nuorelle opiskelijalle tukivanhemmaksi ryhtyminen voi olla liian suuri sitoutuminen, mutta Pettisen mukaan on olemassa muitakin vaihtoehtoja.
 
– Nuori voi ryhtyä esimerkiksi tukihenkilöksi tai sporttikummiksi, jolloin tuettavaa lasta tavataan muutaman kerran kuukaudessa mukavan yhteisen tekemisen parissa, Pettinen kertoo.
 
Pienetkin teot voivat olla toiselle suuria. Mahdollisuuksia on monia. Esimerkiksi elokuviin tai ulkojäille pääseminen voivat olla joillekin lapsille asioita, joita ei ilman tukitoimintaa voitaisi järjestää.
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.