Usko masennuslääkkeisiin rakoilee

29.11.2016 - 14:40 Toimittajat: Saara Nyystilä, Janne Nieminen ja Milja Keinänen, kuva: Onni Ojala

Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia masennuslääkkeiden haitoista ja hyödyistä, sillä ammattilaiset kiistelevät niiden tehosta edelleen.

Masennuksesta kuusi vuotta kärsinyt Jenni kääntyi keskustelupalstojen puoleen, sillä hän koki, ettei ammattilaisilta saa tarpeeksi tietoa lääkkeistä.

– Minulle on sanottu vain, että tämä on hyvä lääke. Tuntuu, että lääkäri ottaa jonkun lääkkeen listalta, eikä perustele, miksi se sopii juuri minulle. Netissä sitten kysellään asioita, joita ei ehdi, jaksa, tai voi kysyä ammattilaisilta.

Kuka tahansa voi googlettaa itselleen määrätyn reseptin ja lukea toisten kokemuksia samasta lääkeaineesta. Muiden ihmisten kokemat sivuvaikutukset voivat tulla yllätyksenä. Nettidiagnoosi saattaa ajaa ihmiset lopettamaan lääkityksen omin päin. Niin kävi myös Jennille.

Kelan erikoisasiantuntija Terhi Kurkon mukaan psyykelääkkeiden syömistä kohtaan on nykyään enemmän haluttomuutta ja vastenmielisyyttä mahdollisten sivuvaikutusten takia.

Netissä esiintyneet kriittiset ja jopa negatiiviset hakutulokset määrätystä reseptistä voivat saada potilaat kyseenalaistamaan lääkityksen tarpeellisuuden. Näin ajattelee Tampereen yliopiston psykiatrian professori Esa Leinonen. Hän uskoo, että ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia masennuslääkityksen odotettavissa olevista haitoista ja hyödyistä.

Lue lisää Utaimen näköislehdestä 12/2016

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.