Vaihtoehtomedian oikean suoran uusi isku

Ruutukaappaus Oikea Media -verkkosivustolta.
07.02.2017 - 14:12 Petri Jääskeläinen

Vaihtoehtoisten verkkolehtien uusi ase on asiallisuus. Oikea Media haluaa erottautua sillä MV-lehden kaltaisista julkaisuista. 

Hiljaisella enemmistöllä on nyt ääni. Näillä sanoilla alkoi Oikean Median, uuden vaihtoehtomedian tarina. Viikko sitten lehden betaversio ilmestyi tiedotteiden saattelemana nettiin. Omien sanojensa mukaan lehti pohjaa juutalais-kristillisille arvoille ja heidän kohderyhmänsä on puolue-eliittiinsä pettynyt äänestäjäkunta. Päätoimittaja Marko Hamilo kuvailee julkaisunsa olevan elitistisempi kuin muut mediat. Siksi heidän mainosvideollaankin on mukana lähinnä poliitikkoja. 

– Minusta osa vaihtoehtomediasta on valinnut tarkoituksella marginaalisen kohderyhmän. Itse haluamme vaikuttaa kaikkiin poliitikkoihin pettyneisiin. 

Hamilo kritisoikin perinteistä journalismia tavallisten kansalaisten haastattelusta. Hän itse pitää asiantuntijoiden mielipiteitä tärkeämpinä kuin "omien lukijoiden katselua lähiöbaarissa kuin he olisivat eläintarhan paviaaneja." 

Toimittajuus ei ole Oikealle Medialle itseisarvo 

Lehden erot valtamediaan ovat selkeitä. Oikealla Medialla on kaksi Facebook-tiliä, joista toinen ei kirjoita aktiivisesti. Tykätymmällä sivulla on yli 1000 seuraajaa, mutta sen logo on pikselimössöä. Lehden ilmestyttyä tieto siitä levisi myös erilaisilla foorumeilla ja keskustelupalstoilla. 

Oikea Media tekee eroa valtamediaan jo nimestään lähtien. Se haluaa tiedotteensa mukaan vastata perinteisen journalismin kysyntään. Siksi toimittajana työskennelleen Hamilon vastaus kysymykseen journalistin ohjeiden noudattamisesta yllättää. 

– Sitoudumme Suomen lainsäädäntöön, mutta kannatamme muutoksia muutamaan kohtaan rikoslaissa. Journalistin ohjeissa ei ole vikaa, mutta niiden tulkinnassa on. 

Hamilon mainitsemat muutokset ovat kansanryhmää vastaan kiihottamisen ja uskontokritiikin poistamista rikoslaista. Molemmista on vireillä lakialoitteet. Sama linja näkyy lehden kirjoittajien taustoissa. 

Heikki Porkka on blogeissaan ja Facebook-seinällään kritisoinut ahkerasti maahanmuuttajia. Timo Hännikäinen on tullut monelle tutuksi naisvihamielisistä kommenteistaan.  

Suurin osa lehden kirjoittajista ei ole ammattitoimittajia, vaan joukossa on mukana esimerkiksi tutkijoita ja poliitikkoja. Hamilon mukaan palkkioihin vaikuttavat avustajien työmäärä ja yrityksen maksukyky. Hamilo kutsuu tätä innovatiiviseksi palkkiojärjestelmäksi. Suomeksi sama luultavasti sanottaisiin: palkkaa maksetaan, jos rahaa on.  

– Meillä on mukana ihmisiä, jotka auttavat meitä aatteen palosta talkooperiaatteella.  Netti on täynnä hyvää sisältöä, jonka kirjoittajille ei makseta mitään. Se vain on siellä hujan hajan. 

Vaihtoehtomediat muuttavat muotoaan 

Uudenlaiset vaihtoehtomediat perustuvat ulkoisesti uskottavan ulkonäön ja sisällön luomiseen. MV?!-lehti kopioi iltapäivälehdistä tuttua tyyliä, mutta sen teksti on usein loukkaavaa ja alatyylistä. 

Oikean Median kirjoitustapa taas on asiallisempi ja vähemmän juoruihin pohjautuva kuin muilla vaihtoehtomedioilla. Hamilo sanookin lehtensä olevan genrensä Suomen Kuvalehti. 

– Haluamme erottua Magneettimediasta ja MV?!-lehdestä. Laadukkaiden medioiden kanssa pyrimme sisältöyhteistyöhön. 

Helsingin yliopiston mediatutkijan Anu Koivusen mukaan vaihtoehtomedioiden kehityksessä on kyse samasta asiasta kuin viime vuosien maahanmuuttovastaisilla puolueilla. 

– Hillitympään ilmaisuun hakeutuminen auttaa kannattajien hankkimisessa. Esimerkiksi perussuomalaiset on pitkään pyrkineet pitämään äärikantansa marginaalissa. 

Koivunen pitääkin Oikeaa Mediaa enemmän poliittisena provokaationa kuin tavanomaisena mediana. Valtamediaa on haastettu jo kauan, mutta seuraavat kaksi vuotta ennen eduskuntavaaleja ovat kaikkein kriittisimpiä. 

– Kehitys, jossa yleisöt eriytyvät omiin todellisuuksiinsa, on hirvittävä demokratian kannalta. On vaikea ennustaa tulevaa, mutta mediakentän politisoituminen on hyvin todennäköinen suunta.  

 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.