Vapaus vetää vaihto-opiskelijat Suomeen

Pia Kraševec uskoo, että opiskelijat hyötyvät vapaudesta ja samalla vastuun kantamisen opettelemisesta.
14.10.2016 - 14:21 Oona Kujala, kuvat: Oona Kujala

Tampereen yliopistoon saapui tänä syksynä 18 eurooppalaista vaihto-oppilasta opiskelemaan journalistiikkaa ja viestintää. Euroopan ulkopuolelta vaihto-oppilaita tuli 16. Pia Kraševec ja Martina Causarano kertovat, miksi Suomeen kannattaa tulla.

Slovenialainen Pia Kraševec, 20, halusi opiskelemaan Tampereen yliopistoon Suomen koulutuksen laadun vuoksi. Sloveniassa hän opiskelee markkinointiviestintää ja suhdetoimintaa.

– Opiskelen täällä journalistiikkaa ja viestintää, koska se on lähempänä omia opintojani kuin esimerkiksi kauppatieteet. Valitsin Tampereen yliopiston käytännönläheisen opetustarjonnan vuoksi, Kraševec sanoo.

Suomen opiskelutavoista parasta Kraševecin mielestä on valinnan vapaus sekä erilaiset tavat opiskella. Kokeen sijasta Suomessa voi tehdä toisinaan esimerkiksi luentopäiväkirjan, mikä oli Kraševecille täysin uusi asia.

– Suurin ero Suomen ja Slovenian välillä on, että täällä voin valita, mitä kursseja haluan opiskella. Sloveniassa suurin osa opinnoista ovat ennalta määrättyjä.

Meidän arkipäiväinen, toisten erikoinen

Italiasta kotoisin oleva Martina Causarano, 22, päätyi Suomeen vaihtoon koska hän pitää Skandinavian kulttuurista. Italiassa hän opiskelee kansainvälistä yhteistyötä ja kehitystä. Suomessa Causarano käy kursseja sekä viestinnästä että kauppatieteistä, koska ne tukevat hänen opintojaan Italiassa sekä antavat uudenlaisia kokemuksia.

– Halusin vaihtoon Suomeen, koska täällä opiskelu on hyvin organisoitua. Haluan testata itseäni ja kokeilla, mihin pystyn, Causarano sanoo.

Martina Causarano hakee Suomesta uusia kokemuksia ja uskoo oppivansa samalla itsestään jotain uutta.

Molemmilla vaihto-oppilailla on pitkä lista asioista, joita he Suomessa haluaisivat tehdä. Erityisiä kiinnostuksen kohteita ovat Lappi, Helsinki sekä Viron tai Ruotsin laivalla vierailu. Causarano on varannut matkan Lappiin vuoden lopulle.

– Vaikka opintoni loppuvat jo marraskuun alussa, haluan olla Suomessa joulukuussa ja nähdä, miltä joulunaika näyttää täällä, Causarano sanoo.

Matkailusta ja valokuvaamisesta kiinnostunut Kraševec ei tyydy vain pääkaupunkiseudun perinteisiin kohteisiin, kuten Senaatintoriin ja Suomenlinnaan. Hän haluaa nähdä myös Yyterin ja Kajaanin.

– Lempiasioitani ovat mahdollisimman tavalliset suomalaiset asiat, kuten munkit ja makkaranpaisto nuotiolla, Kraševec sanoo.