Vihreä vaateteollisuus on uusi musta

"Pyrin siihen, että vaatevalikoimassa otetaan huomioon vaatteen laatu, kestävyys ja monikäyttöisyys", kertoo Aino-Maija.
22.11.2016 - 16:46 Saara Nyystilä, kuvat: Linda Manner

Ympäristöystävällisyys tekee tuloaan vaatemarkkinoille. Perinteisten vaatemerkkien rinnalle on noussut uusia vaihtoehtoja.

Huoli ympäristöstä on herätellyt ihmisiä miettimään omia kulutustottumuksiaan. Perinteisten massatuotantovaatteiden rinnalle on perustettu liikkeitä, jotka myyvät ekologisesti valmistettuja vaatteita. Muotikaupan liiton hallituksen puheenjohtaja Esko Leppäkorven mukaan kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä.

Myös Suomeen on tullut muutama vaateliike lisää, joissa myydään ekologisesti valmistettuja vaatteita. Yksi näistä on marraskuussa Tampereen keskustaan avattu KotiMai Design. 

Aino-Maija Kyykoski perusti yrityksen, sillä hänen mielestään oli vaikeaa löytää juuri Suomessa valmistettuja vaatteita. Kyykosken mielessä oli ollut jo pitkään vaateteollisuuden epäkohdat, kuten lapsityövoima.

– Minulle sydämen asia on se, että kukaan lapsi ei ole ommellut yhtäkään vaatetta, jota täällä liikkeessä myydään.

Monet yritykset valmistavat vaatteita puuvillasta, mutta KotiMai Designin tuotteet on pääasiassa valmistettu luomupuuvillasta. Ympäristöalan insinöörinä Kyykoski tietää, että nimestään huolimatta luomupuuvillakaan ei ole täysin ongelmaton materiaali.

– Vaikka sen viljelyssä käytettäisiin vähemmän myrkkyjä, vettä saatetaan käyttää enemmän.

Vastuullinen kulutus säästää luontoa

Kyykosken liikkeessä monet vaatteet on valmistettu teollisuuden ylijäämämateriaaleista. Uusiotekstiilejä KotiMai Designissa ei ainakaan toistaiseksi ole myynnissä mahdollisten laatuongelmien takia.

Kyykoski brändää yritystään myös lähituotannolla.

– Olen ajatellut, että pidän valikoiman koko ajan sellaisena, että yli 90 prosenttia vaatteista on Suomessa valmistettuja.

Osa kankaista tulee Euroopasta, mutta osa Orivedeltä. Vaatteita ommellaan ympäri Suomea, kuten Kiteellä ja Pirkanmaalla. Hänen mielestään kuluttajalle on tärkeää tietää, missä vaate on valmistettu. Kaupan päälle saa myös hyvän omantunnon.

Esko Leppäkorpi muotikaupan liitosta kertoo, että ekologisia vaatteita myyvät liikkeet eivät ole syrjäyttäneet perinteisiä massatuotantoketjuja. Myös ne ovat muuttaneet tuotantoaan ekologisemmaksi.

Kyykosken mukaan kestävyys tekee vaatteesta ekologisen. Vaatteen tulee olla laadukas, designiltaan ajaton ja monikäyttöinen. 

– Ideana on ostaa vähemmän ja laadukkaampaa.
 

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.