Vuores on lasten valtakunta

Frankbergin perheen lapset Alvar ja Urho ovat paljasjalkaisia vuoreslaisia. Alueen asukkaiden keski-ikä on Tampereen matalin.
15.11.2016 - 14:59 Anni Härkönen, kuvat: Tiina Hautamäki
Annakaisa Frankberg, 34, istuu sohvalla vuoreslaisen rivitalokolmion olohuoneessa. Sylissä tuhisee yksi Vuoreksen tuoreimmista asukkaista, 11 päivää vanha Urho. Isoveli Alvar, 2,5, ei malttaisi istua Erkka-isän, 29, polvella.
 
Vanhemmat kotiutuivat Vuorekseen juuri ennen vuoden 2012 asuntomessuja. Pikkukaupunkimaisuus miellytti molempia.
 
– Minä olen turkulainen ja Erkka muutti Tampereen Takahuhdista. Halusimme muuttaa alueelle, joka oli molemmille uusi, Annakaisa kertoo. 
 
Isä Erkka työskentelee tutkijana Tampereen teknillisessä yliopistossa. Perhe vietti juuri vuoden Ranskan Lyonissa isän opintojen vuoksi. Ranskassa terrori-iskujen aiheuttama epävakaus näkyi runsaina poliisi- ja sotilasjoukkoina kaduilla.
 
– Vuores on kuin lintukoto verrattuna Ranskaan. Täällä ei tarvitse aktiivisesti pelätä henkensä edestä, Annakaisa toteaa.

Kaivinkoneet kuuluvat maisemaan

Osa Frankbergien kanssa samoihin aikoihin Vuorekseen muuttaneista lähti pois ensimmäisen vuoden aikana. Monista alue oli kiinnostava, mutta liian keskeneräinen.
 
Kasvu laahaa myös tilastoissa. Vielä vuonna 2014 ennustettiin, että tänä vuonna alueella asuisi yli 4 000 henkeä. Lokakuun alussa asukkaita oli 2 581, joten tavoite jäänee saavuttamatta.
 
Perheen esikoista Alvaria ei keskeneräisyys haittaa. Vuoreksessa hän kertoo pitävänsä erityisesti rakennus- ja kaivinkoneista. Niitä lähistöllä vilisee: viime vuonna alueelle valmistui 400 uutta asuntoa. Se on noin neljäsosa koko Tampereen viime vuoden asuntotuotannosta.

Bussit kaukana, luonto lähellä

Vuorekseen perustetaan jatkuvasti uusia päiväkoteja ja kerhoja, mutta joukkoliikenneyhteydet eivät parane. Ainoa Vuorekseen kulkeva bussilinja on numero viisi, joka liikennöi kahdesti tunnissa. Ruuhka-aikoina vuoroja on lisätty, mutta silti autot ovat usein täpötäysiä.
 
– On tuurista kiinni, mahtuuko linja-autoon rattaiden kanssa. Olen odottanut pysäkillä jopa puolitoista tuntia, kun kaikki ohikulkevat bussit olivat täynnä, Annakaisa puuskahtaa.
 
Frankbergit ovat kuitenkin tyytyväisiä kotiseutuunsa. Syksyllä lähistöllä pääsee sienestämään ja kalastamaan. Elämä Vuoreksessa on seesteistä.
 
– Kerran tosin hirvikärpänen hyökkäsi metsässä päälle, Erkka sanoo ja virnistää.

 

Mitä tilastot kertovat Tampereen vanhimmasta, nuorimmasta ja pahamaineisimmasta lähiöstä? Katso grafiikka täältä.

Kuinka eläkeläispariskunta suhtautuu Tesoman hurjaan maineeseen? Lue juttu täältä.

Mitä hervantalaistutkijan Hervannasta puuttuu? Lue täältä.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.