Yrittäminen mahdollistaa nuorten unelmat

Helena Kivelän mielestä yrittäjyydestä pitäisi kertoa nuorille enemmän, sillä se avaa uusia työmahdollisuuksia.
25.11.2016 - 15:08 Petra Viitanen, kuva: Waltteri Kivelä

Yritysmaailma on nuorille pelottava ja tuntematon. Nuoret yrittäjät kertovat, kuinka heidän mielikuvansa rikkoutuivat yrityksen perustamisen myötä ja kannustavat muita lähtemään mukaan.

Ei yrityksen pyörittäminen niin kauhean vaikeaa ole, sanoo 19-vuotias Helena Kivelä. Hän perusti viime keväänä yrityksen, sillä hevosalalla oli vaikea löytää töitä.
 
Kuva yritystoiminnasta on muuttunut.  Oletettua paperisotaa ei ole ja päivät ovat niin pitkiä kuin Kivelä itse haluaa.
 
Tilastokeskuksen joulukuussa 2015 julkaistun tilaston mukaan alle kolme prosenttia työssäkäyvistä 18–24-vuotiaista on yrittäjiä.
 
21-vuotias videoalan yrittäjä Simo Salminen on sitä mieltä, että yrittäjyydestä pitäisi puhua  jo peruskoulussa.
 
– Valinnaiset kurssit voisivat olla tosi hyvä idea. Erityisesti yrittäjyyden alkeista kertova kurssi, joka saattaisi herättää mielenkiintoa ja toisi yrittäjyyden lähemmäksi arkea.
 
Salminen perusti ystäviensä kanssa yrityksen helpottaakseen työskentelyä toisten yritysten kanssa. Myös hän kuvitteli yrittäjyyden hankalaksi, viralliseksi ja aikuismaiseksi.
 
– Vaikka se aika virallista onkin, niin virheitä voi tehdä. Ja aikuismainen on ihan turha termi, Salminen tuumii.
Yhteiskunta tarvitsee yrittäjiä
 
Sekä Salminen että Kivelä ovat sitä mieltä, että nuoria pitäisi houkutella yrityselämään.
 
– Yrittäjyydestä pitäisi tehdä aiempaa pienempi mörkö. Nuoret saattavat pitää yrittämistä vaikeana ja pelottavana, koska asiasta ei
kerrota, Kivelä sanoo.
 
Kivelän mukaan yrittäjiä tarvitaan Suomessa enemmän, koska niin saadaan enemmän työpaikkoja.
 
Myös Tampereen Yliopiston Y-Kampuksella työskentelevä Miina Makkonen kannattaa nuoria yrittäjyyteen, sillä tulevaisuudessa yrittäjiä tarvitaan yhä enemmän. 
 
– Jokaiselle ikäryhmälle pitäisi opettaa yrittämistä heille sopivilla tavoilla, jotta siitä voi saada myönteisen kuvan. Esimerkiksi rahojen kerääminen luokkaretkiä varten on omalla tavallaan yrittämistä, Makkonen sanoo.
 
Omien kykyjen mukaan
 
Kaikille yrittäjyys ei sovi, muistuttaa 71-vuotias Terttu Kuosmanen. Hän jäi eläkkeelle muutama vuosi sitten työskenneltyään ensin yrittäjänä kaksi vuosikymmentä.
 
Myös Kuosmasen mielestä kouluihin pitäisi saada kursseja yrittäjyydestä ja nuoria pitäisi kannustaa enemmän yrittäjyyteen.
 
– Eihän nykyisin muuten oikein työllisty, Kuosmanen toteaa.
 
Kuosmanen muistuttaa, että tärkeintä on tehdä sitä, mitä haluaa.  
 
– Toisille sopii yrittäminen, toisille taas se, että työskentelee alaisena. Kyllä jokaiselle on se oma juttu, minkä kokee hyvänä. 
 
Lähde: Suomen virallinen tilasto (SVT): Työssäkäynti: http://www.stat.fi/til/tyokay/2014/03/tyokay_2014_03_2015-12-11_tie_001_fi.html
||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.