Kansankeittiössä ei koskaan kokata yksin

Paistoa vaille valmiit punajuuripihvit odottavat pellillä vuoroaan.
29.10.2013 - 15:19 Meri Vainiomäki, kuvat: Meri Vainiomäki

Pispalan Hirvitalon keittiössä vanha sanonta ei päde. Täällä ruoka maistuu sitä paremmalta, mitä useampi on sormensa soppaan sotkenut.

Hirvitalon keittiössä on täysi tohina päällä. Tasoja peittävät kaapeista esiin haalitut kattilat, kulhot ja pellit. Kulhot ovat täynnä herkullisen pinkin väristä punajuurimuhennosta. Illallinen valmistetaan kolmen kokin voimin. Tässä keittiössä ei tarvitse koskaan kokata yksin.
 
Viime kesästä lähtien Hirvitalon tiloissa on järjestetty Kansankeittiö-iltoja joka lauantai. Illoissa herätellään henkiin yhdessä syömisen perinteitä. Pispalaan idea keittiöstä matkusti aktiivi Valpuri Talvitien mukana hänen reissuiltaan Euroopasta. Talolla idea sai innostusta, sillä Talvitien kokemuksen mukaan yhteisöllisyys on Pispalassa jäämässä yksityisomistuksen varjoon. 
-Idea kansankeittiöstä tuli ajatuksesta yrittää säilyttää jotakin katoamassa olevaa.
 
Ruoka kokataan muutaman hengen vapaaehtoisvoimin. Kustannukset pyritään kattamaan kolehdilla ja tapahtuma on voittoa tavoittelematon. Keittiössä vannotaan kasvisruoan nimeen. Tarjoiltava menu pyritään yleensä kokoamaan käyttämällä oman pihan antimia, kausikasvikset tulevat ruokaosuuskunnan pellolta Kangasalta ja kuiva-aineet saadaan Tampereen yliopiston ruokapiirin kautta. Ruokaosuuskunnan kasvisten ja vihannesten käytön tarkoituksena on yksinkertaistaa ruoan matkaa pellosta pöytään.
 

Tunnelma tärkeintä

Yhteisöllisyys elää vahvana Hirvitalon seinien sisäpuolella. Keittiössä toisilleen lähes tuntemattomat jakavat yhdessä raaka-aineet, veitset ja leikkuulaudat. Jokaisen apu on ruoanvalmistumisen kannalta tärkeä. Yksi apulaisista kertoo, kuinka löysi mukaan toimintaan.
-Tulin Hirvitalolle katsomaan keikkaa, joka järjestettiin ruokailun yhteydessä. Olen nyt kolmatta kertaa auttelemassa. Pääkokiksi ryhtyminen ei ole käynyt mielessäni. Minulle tärkeintä on mukana oleminen, tunnelma ja uudet ihmiset.
 
Tämänkertainen kokki Marko kertoo, että kansankeittiön tapainen toiminta on hänelle normaalia arkea, joka antaa paljon.
-Isolle porukalle kokkaamisessa on paljon muuttuvia tekijöitä. Kun ruoka ja tapahtuma onnistuvat, se antaa todella hyvän mielen.
 
Yhteisöllinen ruuanlaitto on ottamassa yhä suurempaa jalansijaa suomalaisessa kulttuurissa. Pop up -ravintolat ja julkiset ravintolapäivät keräävät yhä useammat toisilleen tuntemattomat ihmiset jakamaan ateriansa saman pöydän ääreen. Talvitie toivoisi, että yksittäisten tapahtumien lisäksi Tampereelta olisi mahdollista löytää useampia kansankeittiöitä.
-Hieno muisto matkoilta on se, että erilaisia keittiöitä riitti jokaiselle viikonpäivälle. 
 

Muutakin kuin mahan täytettä

Ruuan lisäksi illoissa tarjoillaan vaihtuvaa ohjelmaa. On ollut esimerkiksi elokuvailtoja, kirjanjulkistamistilaisuuksia ja keikkoja. Kuka tahansa voi tarjota ohjelmaa, kunhan se on puoluepolitiikkaan sitoutumatonta. Tällä kertaa Hirvitalon huoneet raikuvat musiikista. Ikuisuus-niminen dj pyörittää levyiltä rytmikästä musiikkia. Muutama ruokailija on jo löytänyt tiensä paikalle. Punajuuripihvien valmistumista odotellessa vaihdellaan vienoja hymyjä, kuulumisia ja taputetaan lisärytmiä musiikille.

||

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.