195 000 tuntematonta

25.10.2016 - 09:21

– Miten saat aikasi kulumaan? kysyttiin työttömältä tuttavaltani. Kysymys on asiaton, sillä kysyjä olettaa työttömän lorvivan kotona.

Nykypäivän yhteiskunta on kova paikka työttömälle. Työpaikka tuo palkan lisäksi myös paikan yhteiskunnassa. Työ antaa syyn herätä joka arkiaamu samaan aikaan. Se tarjoaa työyhteisön, jossa voi vaihtaa ajatuksia toisten ihmisten kanssa.

Irtisanominen rikkoo elämän ennustettavuuden. Kokenut ja arvostettu työntekijä voi todeta olevansa vain pelkkä kustannus.

Häpeä on leimannut vahvasti julkista keskustelua työttömistä. Medioiden esille tuomat työttömät ovat joko rappioalkoholisteja tai työttömyyden selättäneitä menestyjiä. Missä ovat kaikki tavalliset työttömät? Heitä oli Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan elokuussa 195 000.

Avoimuus omasta työttömyydestä on uusi piirre etenkin sosiaalisissa medioissa. Tampereen yliopistossa on parhaillaan käynnissä tutkimus irtisanottujen toimittajien uusista töistä. Hankkeen tutkijan Auli Harjun mukaan avoimuus kannattaa, sillä näin tulevat työnantajat löytävät hakijat.

Sosiaalisten medioiden lisäksi myös perinteisissä medioissa pitäisi kertoa tavallisista työttömistä. Työttömillä ei ole välttämättä mielenkiintoista menestystarinaa, eikä heidän kohtaloaan voi surkutella. Tekstit, kuvat ja videot työttömistä auttaisivat meitä muita ymmärtämään, miten työttömät saavat aikansa kulumaan.

Tarmo Ylhävuori
 

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.