Aina ei tarvitse väistää

15.02.2017 - 18:46

Jopa puolet suomalaisista naisista on kokenut elämänsä aikana fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista väkivaltaa. Tämä selviää Euroopan unionin perusoikeusviraston tutkimuksesta. Feministisellä itsepuolustuksella valmistaudutaan häirintää, alentavaa kohtelua ja lähentelyä vastaan.

Feministisen itsepuolustuksen eri muotoja on harjoitettu Suomessa 1980-luvulta lähtien. Yhdessä oppiminen perustuu luottamukseen ja keskustelemiseen. Taitojen jakaminen on tärkeää: se, jolla on kokemusta, voi opettaa toisia.

Jokainen saa päättää omasta tilastaan ja koskemattomuudestaan. Henkisestä ja sanallisesta harjoittelusta voi saada itsevarmuutta niin, ettei aina tarvitse väistää. Huutoharjoitukset päästävät tunteet ulos. Monille on vaikea sanoa yksinkertaisesti ei.

Yhdessä voidaan miettiä, miten tilanteista voi selvitä voimauttavalla tavalla. Yhteisöstä saa turvaa uhkatilanteen jälkeen.

Feminististä itsepuolustuksesta voi tehdä omannäköistä. Jos haluaa perustaa oman ryhmän, ohjelmasta ja periaatteista kannattaa sopia yhdessä. On järkevää keskittyä ryhmän jäsenten taitoihin ja kiinnostuksen kohteisiin.

Lotta Jokitalo

Millaista Defendo-treeneissä on? Lue juttu täältä.

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.