Hiljainen ääni eläimille hälyssä

31.05.2017 - 20:26 Kuvat ja teksti: Milka Rissanen

Muuten niin meluisalla Tampereen Hämeenkadulla hetki tuntuu suorastaan pysähtyvän, kun joukko ihmisiä asettuu kylttien kanssa muodostelmaan. Hiljainen mielenosoitus turkistarhausta vastaan on kerännyt paikalle kymmeniä eläinten oikeuksien puolustajia. Yksi heistä on 17-vuotias Mai Kontio.


Mai Kontiolle mielenosoitus on hänen ensimmäisensä koskaan. Hän kuuli Oikeutta eläimille -järjestön tempauksesta ystäviltään ja Facebookista. Vaikka tilanne on Kontiolle uusi, häntä ei juurikaan jännitä. Eläinten oikeudet ovat nuorelle tärkeä aihe, joka vaatii enemmän huomiota yhteiskunnassamme. Syy tapahtumaan osallistumiseen on Kontiolle selvä: ”Haluan nähdä ihmisten katseiden kääntyvän.”

 


Turkistarhausta vastustava hiljainen mielenosoitus pyrkii osoittamaan, että turkistarhaus kuuluu historiaan. Vaikka turkistilat ovat tasaisesti vähentyneet viime vuosien ajan, oli niitä vuonna 2015 Suomessa vielä 931. ”Ehkä joku meidät nähdessään alkaa miettimään söisikö tänään lihaa vai sittenkin jotain muuta”, Mai Kontio toivoo.

 

Mielenosoitus herättää ihmisissä reaktioita ääripäästä toiseen: ”Menkää töihin” ja ”respect” raikuvat vastakkaisista suunnista. Toisaalta suuri osa ihmisistä kävelee ohi vilkaisematta. Kontiota ihmisten reaktiot eivät hätkähdytä, vaan hän uskoo mielenosoituksen herättävän ihmisiä ajattelemaan omaa toimintaansa.

 


Eläinten oikeuksien puolustaminen näkyy Mai Kontion jokapäiväisessä elämässä. Hän on vegaani eikä käytä eläimillä testattuja meikkejä tai osta uusia vaatteita. Eläinystävällisesti eläminen on nuorelle elämäntapa, josta hän ei tingi. Kotonaan Kontio on käynyt aiheesta keskusteluja metsästystä harrastavan isäpuolen kanssa. Esimerkiksi susien metsästyksestä puhuttaessa Kontio saattaa näpäyttää kysymällä, kuinka monta ihmistä susi tappaa vuodessa.

 

Kontio kuvailee kyltin kanssa kadulla seisomista ahdistavaksi. Taustalla soi surumielinen nauha ketusta, joka näkee painajaista tapostaan. Nauha alkaa kuulua piinaavasti yhä uudestaan ja uudestaan. Kontio kuitenkin aikoo osallistua mielenosoituksiin ja edistää eläinten oikeuksia jatkossakin. Jos hän saisi esittää yhden toiveen kansanedustajille, se olisi vegaanisten tuotteiden rahallinen tukeminen: ”Tukia ei tulisi suunnata ainoastaan lihatuotannolle.”

||