Hyvän mielen apaja – ”Täällä mieli lepää”

01.06.2017 - 22:09 Kuvat ja teksti: Sara Hämäläinen

Hiirenkorvat ovat juuri puhkeamaisillaan ja tuuli tuivertaa kevyesti. Keskustan rakennukset näkyvät taustalla, mutta Pyhäjärven rannalla tunnelma on rauhallinen. Janne Kannostolle, 24, järvi on elinvoiman lähde, jonka äärellä virkistyy sekä miehen keho että mieli.

Kun Janne Kannosto muutti Tampereelle, hän halusi ehdottomasti kodin, jossa luonto on lähellä. Hän on aina ollut ulkoilmaihminen, mutta kaupunkimiljöössä mieli ei päässyt rauhoittumaan parhaalla mahdollisella tavalla. Unelmien kodissa järvi olisi lähellä, jotta mies pääsisi helposti viettämään aikaa rakkaan harrastuksensa, kalastuksen, parissa.

Täydellinen yhdistelmä kaupunkia ja luontoa löytyi Pyhäjärven rannalta. Kesällä Kannosto viihtyy kalastuksen ja uimisen parissa, talvella taas jään päällä kävely virkistää mieltä: ”Keskustan rakennukset näkyy taustalla, mutta tänne asti hälinä ei ulotu”.

Parhaat kalapaikat löytyvät Härmälänsaaresta ja sen ympäristöstä. Paikka on tullut vuoden aikana Kannostolle hyvin tutuksi. Kauniissa ympäristössä virkistyy sekä keho että mieli. Vaikka saari on pieni, sinne on päästävä kävelemään mahdollisimman usein: ”Oikeastaan ei kulu päivääkään, ettenkö täällä kävisi”, Kannosto kertoo hymyillen.

Kalastaminen on mukavaa puuhaa, joka ei perustarvikkeiden hankinnan jälkeen maksa hirveästi. Ongella käymiseen ei tarvita kuin madot. Toisinaan Kannosto jahtaa suurempia saaliita virvelöimällä. Pyhäjärveen istutetaan joka kevät lohia, joiden nappaaminen on jokaisen kalamiehen unelma. ”Kerran olen täältä lohen nostanut, ja se jos mikä on opiskelijabudjetille sopivaa ruokaa”.

Kannoston ei koskaan tarvitse lähteä yksin luonnon ääreen, vaan mukaan tulee aina innokas kalakaveri Vili. Yhteisillä reissuilla viihdytään helposti monta tuntia. Vili tarkkailee Kannoston puuhia ja käy välillä nuuskimassa jotain puskien takana. Syytä huoleen ei kuitenkaan ole; koira palaa aina uskollisesti omistajansa viereen paistattelemaan päivää.

Mukavan kalastuspäivän päätteeksi varusteita ei suinkaan viedä varastoon, vaan ne jätetään odottamaan seuraavaa päivää. Huomisen työpäivän päätteeksi Kannostolla olisi jälleen tarkoitus lähteä kalaan Vilin kanssa: ”Pitkän työpäivän jälkeen mikään ei tee niin hyvää mielelle, kuin pieni hetki luonnossa”.