Iivari haluaa lähimaitoa joka aterialla

03.05.2016 - 11:08 Kuvat ja teksti: Salla Syvänen

Iivari, 3 kk, on imetysaktivisti. Hän tietää, että varmistaakseen maidon riittävyyden tissillä on oltava koko ajan. Iivarin äiti Laura Lahti-Mononen on päättänyt vastata tarpeeseen ja imettää lapsentahtisesti.

Kun Iivari syntyi, hän ryömi ensitöikseen äitinsä vatsan yli rinnalle ja alkoi imeä. Ensimmäiset päivät Iivarilla kuluivat nukkuessa ja tiheästi napostellessa. Hän opetteli imuotetta ja käynnisteli äidin maidontuotantoa. Kun maito Iivarin toimeliaisuuden ja äidin hormonien yhteisvaikutuksesta nousi kunnolla, Iivari söi vatsansa kukkuralleen ja nukkui pitkät unet. Nyt Iivarilla on jo enemmän aikaa puuhailla ja seurustella. Puinen sammakko on Iivarille rakas juttukaveri.

 

Kun nälkä iskee, Iivari haluaa maitonsa nopeasti, vaikka äidillä olisi jokin asia kesken. Äiti on opetellut imettämään myös muiden askareiden ohella. Se tekee arjesta sujuvampaa. Kotona imettäminen on helppoa, kun voi olla vähissä vaatteissa. Ulkona imettäminen on hankalaa, mutta siihenkin Iivarin äiti on jo tottunut. Aluksi äidistä tuntui oudolta olla rinta paljaana julkisella paikalla tai miespuolisten läheistensä nähden. Tunne häipyi kuitenkin nopeasti, imetyshän on maailman luonnollisin asia. Tissit ovat Iivarin ruokakaappi.

 

Se mikä menee sisään, tulee myös ulos. Vaippapyykkiä tulee päivässä valtavasti, ja kesken vaipanvaihdonkin Iivarilta voi tulla ilopissa tai märkäpieru vaippaan tai vaihtajan päälle. Iivarin äiti haluaa käyttää kestovaippoja niiden ympäristöystävällisyyden takia. Iivarin vaipat on ostettu kirpputoreilta ja äiti on tehnyt vaippoihin lisäimuja myös itse vanhoista pyyhkeistä. Kestovaipat tulevat ekologisuutensa lisäksi myös paljon edullisemmaksi kuin kertakäyttövaipat.

 

Vaipanvaihdon jälkeen Iivari haluaa nauttia palautusjuomaa ja ottaa pienet torkut äitinsä vieressä. Tutkimusten mukaan vauvalla on suuri tarve fyysiseen läheisyyteen vielä useita kuukausia syntymänsä jälkeenkin. Imetys on hyvä keino olla lähellä, vaikka nälkä ei aina olisikaan kovin suuri. Iivari nukkuukin parhaiten äitinsä lähellä.

 

Kolmikuukautinen Iivari osaa jo kannatella päätään päinmakuulla ja vahvistaa selkälihaksiaan liikkumista varten. Nakuilu on tissittelyn jälkeen Iivarin suosikkipuuhia, ja hän viettää suurimman osan kotonaoloajastaan ilman vaatteita. Jos Iivari on ilman vaippaa, pyyhkeen on oltava lähellä. Parhaimmillaan poikavauvan pissasuihku voi yltää kauaskin.

 

Äiti ja poika aterioivat usein yhdessä saman pöydän ääressä. Iivarin äiti haluaa imettää niin pitkään kuin mahdollista. Suomessa imetys lopetetaan yleensä viimeistään silloin, kun vauva täyttää yhden vuoden, kun taas WHO suosittelee imetyksen jatkamista vähintään 2-vuotiaaksi asti. Lapsi saa äidinmaidon kautta vastustuskykyä ja tärkeitä ravintoaineita, vaikka vauvaikä olisikin jo ohitettu. Taaperoimettäjiä on nykyään enemmän kuin aiemmin ja Iivarin äiti haluaa kuulua heidän joukkoonsa. Iivari saa siis jatkaa imetysaktivismiaan vielä pitkään.

||