Inspiraatio selkeistä linjoista

02.06.2017 - 22:14 Kuvat ja teksti: Hanna Huhtamäki

Kaisaniemen kirjasto tulvii valoa. Rakennus täyttyy hiljalleen kevään ensimmäisistä säteistä nauttivista opiskelijoista. Kirjaston tiloja käytetään opiskelun lisäksi pelkkään oleskeluun. Se ei ole mikään ihme, sillä kirjasto on pokannut arkkitehtuuristaan useita arvostettuja palkintoja. Rakennusarkkitehtiopiskelija Elina Huhtamäki,26, ymmärtää, miksi Kaisa-talosta kohistaan.

 

Helsingin yliopiston pääkirjastona toimivan Kaisa-talon aulassa on modernin arkkitehtuurin taidonnäyte. Jokaisen kerroksen saumattomasti yhdistävä ellipsirakenne on huomioitu myös vuonna 2013 talolle myönnetyn Rakentamisen ruusu -palkinnon arviointiperusteissa. Veistoksellinen elementti ei ole jäänyt Elina Huhtamäeltä huomaamatta: ”Pidän selkeästä muotokielestä. Hyvin suunniteltu yksinkertaisuus on kaunista.”

 

Kirjaston avarat ja käyttäjäystävälliset tilat houkuttelevat opiskelemaan tai vain nauttimaan hiljaisuudesta. Suuret ikkunat ja vaaleat värit antavat mahdollisuuden rauhoittua hektisen arjen keskellä.

”Pakettitalo on kuin kaupan valmispuku, vain osittain muokattavissa. Räätäliltä saa puvun, joka on tehty varta vasten asiakkaalle.”

Toista vuotta Metropolia-ammattikorkeakoulussa opiskeleva Huhtamäki on ehtinyt tutustua siihen, millaisten työvaiheiden kautta Kaisa-talon kaltaiset rakennukset syntyvät. Jo tontin valitsemisen jälkeen on tehtävä huolelliset suunnitelmat ja mallinnettava rakennus etukäteen, jotta virheiltä vältytään. Suunnitelmia piirretään käsin ja tietokoneen avulla.

 

Rakennusarkkitehdit eivät suunnittele kirjastoja tai muita suuria julkisia rakennuksia, vaan tekevät töitä lähinnä pienissä ja keskisuurissa projekteissa. Elina Huhtamäki on suunnitellut opiskeluvuosiensa aikana muun muassa päiväkodin ja kesämökin. Pienemmissä rakennushankkeissa pitäytyminen ei silti tarkoita persoonattomuutta. Arkkitehdillä on oltava silmää sommittelulle ja mielikuvitusta sellaisille ideoille, joita muut eivät ole vielä keksineet. Huhtamäki vertaakin ammattiaan räätälin työhön.

||