Introvertti ei ole tuomittu hiljaisuuteen

31.05.2017 - 19:31 Kuvat ja teksti: Ella Rimpelä

Minttu Walleniuksen blogin osoite on introvertdragon.blogspot.fi. Kyseessä on itse julistautunut introvertti lohikäärme. Nimitys kuvaa hyvin Walleniuksen olemisen tapaa: introverttiutta ei tarvitse piilotella eikä introverttius tee näkymättömäksi. Wallenius on löytänyt itselleen sopivan kanavan, jossa hän kertoo tietämättömille ihmisille tärkeästä asiasta – mielenterveydestä.

Nuori nainen ei pyydä olemassaoloaan anteeksi tai yritä sulautua joukkoon. 21-vuotias Minttu Wallenius vaikuttaa ensisilmäykseltä hiljaiselta ja ujolta. Hän ei hakeudu kontaktiin uusien ihmisten kanssa, ellei ole pakko. Keskusteluun päätyessään Wallenius menee kuitenkin suoraan asiaan ja puhuu mielellään arkaluonteisina pidetyistä asioista, kuten seksuaalisuudesta ja rasismista. Joskus on kuulemma hauskaa provosoida ihmisiä ja nähdä heidän reaktionsa.

 

Walleniuksen perheessä on aina kannustettu olemaan oma itsensä. Introvertiutta ei ole koskaan  tarvinnut salailla. Tämän vuoden Wallenius on opiskellut psykologiaa Skotlannissa. Kämppäkavereiden kanssa toimeen tulemista on helpottanut se, että hän kertoi heti avoimesti, mikseivät yhteiset tilat ja illanvietot innosta häntä. Hän nauttii muiden seurasta omilla ehdoillaan. Toisessa maassa asuessaan Wallenius on perheensä vuoksi joutunut oppimaan puhelimessa puhumisen yliarvostetun taidon. Puhelimen soittoääni saa yhä hänen niskavillansa nousemaan pystyyn.

 

Wallenius viettää mielellään koko päivän pyjamassa kotonaan. Iltaisin hänet löytää yleensä kotoa, mutta ei ole tavatonta, että hän seuraa ystäviään baariin. Hänen uskonsa kiinnostavien ihmisten olemassaoloon ei ole suuri, mutta hän toivoo, että elämä joskus yllättää. Vähintään hän voi näyttää esimerkkiä kertomalla lähenteleville miehille kaunistelematta, mitä mieltä on: ”Totta kai sanon suoraan ja ikävästi, jos jätkä on ikävä. On ihmisen oma ongelma, jos ei kunnioita toisen päätöstä.”

 

Wallenius puhuu introvertin ”kuplasta” auttaakseen muita ymmärtämään persoonallisuuttaan. Kupla tekee näkyväksi hänen tarvitsemansa oman tilan ja selittää, kuinka muita innostavat asiat eivät välttämättä kiinnosta häntä. Piirtäminen on aina ollut Walleniukselle terapian muoto. Se auttaa käsittelemään ajatuksia ja tunteita luovalla tavalla. Omien töiden julkaiseminen sosiaalisessa mediassa mahdollistaa paitsi tietoisuuden lisäämisen ja keskustelun herättelyn mielenterveyden häiriöistä ja introverttiudestä, myös palautteen saamisen omista töistä.

 

Viime vuoden marraskuussa Wallenius julkaisi Instagramissa käyttäjällään mynthon_wall kuvan tästä piirroksesta. Siitä lähtien hän on lisännyt kuvia piirretyistä kissoista sairastamassa eri mielenterveyden häiriöitä. Kissapiirroksillaan hän haluaa poistaa mielenterveyden häiriöitä koskevaa stigmaa. Käyttäytymisellään hän samalla hälventää introverttiutta koskevia ennakkoluuloja. Introvertit ovat ihmisiä, joilla on jakamisen arvoisia kokemuksia ja ajatuksia.

||