Itsensä brändäämisen jalo taito

25.10.2016 - 21:36

Internet on mahtava juttu.

Se yhdessä tekniikan kehityksen kanssa mahdollistaa lähes rajattoman yhteydenpidon, tiedon leviämisen ja verkostojen muotoutumisen. Kaikki kuvat, kommellukset, mielipiteet, muistot, tarinat ja tapahtumat saa jaettua helposti somessa kaikille kavereille. Uusimmat sukupolvet ovat syntyneet kultalusikan sijaan kultaisen iPhonen kera.

Opiskelijoita kehotetaan nykyään brändäämään itseään Twitterissä ja Facebookissa, koska se voi helpottaa työnhakua. Myös verkostoitumisesta on hyötyä, sillä toimittajien uudelleentyöllistymistä tutkivan Auli Harjun mukaan verkostoista voi löytää uusia työpaikkoja myös potkujen saannin jälkeen. Someprofiilien hyödyntäminen työnhaussa on kuitenkin riskialtista: Niiden kautta työnantaja voi saada hakijasta selville myös sellaisia asioita, joita ei ole tarkoitettu hänen silmilleen. Yksikin kännikuva tai parisuhdeavautuminen Facebookin syövereissä, ja unelmatyö jää saamatta.

Itsensä brändääminen tulisi siis tehdä oikein. Siihen ei toistaiseksi ole yleispäteviä sääntöjä, joita noudattamalla saisi työn kuin työn. Tässä muutamia ohjeita oikeanlaiseen itsensä brändäämiseen somesukupolven kasvatilta:

1. Muista, että kaikki netissä julkaistu pysyy siellä ikuisesti.
2. Käyttäydy netissä aina kuten käyttäytyisit IRL.
3. Seuraa aktiivisesti erilaisia keskusteluja ja osallistu niihin.
4. Anna arvojesi ja mielipiteittesi näkyä, mutta tee se sivistyneesti.
5. Ole oma itsesi, mutta kiinnostava sellainen.

Vilma Häkkinen
 

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.