Kännissä saat koskea

28.04.2015 - 17:38

Tuntematon mies puristi minua kadulla ihanasta pepustani, kun olin 14-vuotias. Hävetti. Toivoin, ettei kukaan nähnyt. Ohikulkijat sulkivatkin silmänsä ahdistelulta. Ehkä ihmisiä ei kiinnostanut, koska mies oli juonut itsensä tukevaan iltapäivähumalaan. Humalaisten ahdistelijoiden tekemisiä katsotaan nimittäin läpi sormien. Heidät kannattaa jättää omaan arvoonsa, koska pahimmassa tapauksessa saa turpaansa. Voinko minäkin korkata perjantaipullon ja lähteä kourimaan miesten etumuksia kaupungille?

Nuorille naisille suunnatun nettipalstan ketjut seksuaalisesta häirinnästä ovat puistattavaa luettavaa. Jotkut ovat kiitollisia nähdessään peilissä ruman ja lihavan ihmisen, koska sellaiset naiset välttyvät ahdisteluilta. Monet ovat kohdanneet sopimatonta puristelua tai ehdottelua. Tyttöjä on kosketeltu varsinkin baarissa tanssilattialla, mutta he vähättelevät kokemuksiaan.

Naiset ovat turtuneet häirikköjen käytökseen, vaikka seksuaalinen ahdistelu on rikos. Siitä voidaan tuomita sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Ei ole mikään pikkujuttu, jos kännissä oleva mies koskettelee ilman lupaa. Vaikenemisesta on valitettavasti harvoin apua humalaisten pervojen kanssa. Kyseinen kansanryhmä kykenee uskomattomaan röyhkeyteen, jota ruokkii pelkkä naisen läsnäolo. Seksuaaliset ahdistelijat eivät ymmärrä normaaleja torjumisen merkkejä, kuten kuuron esittämistä tai kauemmaksi siirtymistä. On mahdotonta kuitata ehdottelut olankohautuksella, jos ahdistelija ei jätä rauhaan.

Humalaiselle ahdistelijalle aika ja paikka eivät ole este. Esimerkiksi eräällä miehellä jäi puskaan oksentaminen kesken, kun hän lähti juoksemaan perääni aamuyöllä. Hän halusi vain jutella. Kenties törkein tapaus sattui 3-vuotiaan pikkusiskoni seurassa. Joku järjen jättiläinen vonkasi päiväkännin rohkaisemana, lähdenkö hänen luokseen harrastamaan seksiä.

Seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuminen ei ole koskaan uhrin syy. Naisten ei tarvitse kouluttaa humalaisista häiriköistä yhteiskuntakelpoisia. Olen kuitenkin huolissani siitä, että naiset uskaltavat torjua ahdistelijat vain välinpitämättömyydellä tai ystävällisillä sanoilla. Toimin itsekin niin, koska pelkään väkivaltaa. Kohteliaisuuden voi unohtaa, jos joku puristelee sinua ilman lupaa.

Omat ahdistelukokemukseni ovat tapahtuneet yhtä tilannetta lukuun ottamatta keskustassa, ihmisjoukon keskellä. Kukaan ei ole koskaan puolustanut minua. On oikeutettua olettaa, että hätätilanteessa joku tulee auttamaan. Oikeastaan ihmisten pitäisi puuttua toistensa asioihin huomattavasti nykyistä herkemmin. Yleensä niin ei kuitenkaan käy. Silloin täytyy punnita, juokseeko pakoon ahdistelijaa vai alkaako rähistä.

Kun vietimme ystävieni kanssa baari-iltoja 18-vuotiaina, aina joku meistä sai osakseen sopimatonta koskettelua. Yleensä humalaiset miehet liimautuivat selkään kiinni tanssilattialla. Jälleen kerran tuntematon herrasmies tökki etumuksellaan alaselkääni. Keräsin rohkeuteni ja totesin, ettei mies ollut kysynyt lupaani hakata peniksellään takapuoltani. Hän lopetti hämmästyneenä. Anteeksipyynnössä oli joko sarkasmia tai pelkoa, mutta minä jatkoin tanssimista voittajana.

Ida Nieminen

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.