Kaikki eivät mahdu kahteen

03.05.2016 - 10:05 Kuvat ja teksti: Milja Keinänen

Leeni Herrala ja Ree Melanen ovat feministisen järjestön Vatun puheenjohtajia. Vatulla on noin sata jäsentä, joita yhdistää kiinnostus sukupuolentutkimukseen. Feminististen lasien läpi katsottuna sukupuoli ei näytä samalta kuin wc-tilojen kahdessa erilaisessa kuvakkeessa. Sukupuoli on monimutkainen, joustava, eikä se ole rajoitettavissa kahteen.

Viimeisen vuoden aikana Herrala ja Melanen ovat olleet mukana järjestämässä Tampereen Otetaan yö takaisin -mielenosoitusta ja tuomassa Dilar Dirikiä Tampereen yliopistolle luennoimaan. Vattu järjestää jäsentensä toiveiden mukaan myös pienempiä tapahtumia, kuten ruoka- ja leffailtoja.

 

Yliopistolla Melanen ja Herrala kaipaisivat muutosta sukupuolen mukaan jaoteltuihin wc-tiloihin. Nyt wc-jonot jakaantuvat epätasaisesti, koska tilojen oviin on päätetty laittaa erilaiset kuvakkeet. Lisäksi ihmiset, jotka eivät sopivansa kahteen sukupuoleen perustuvaan järjestelmään, joutuvat valinnan eteen.

 

Feminismejä on lukemattomia ja tasa-arvo on käsitteenä hyvin laaja. Vattulaisten feminismin avainsanoja ovat queeriys ja intersektionaalisuus. Toiminnassa otetaan huomioon paitsi sukupuolten tasa-arvo, myös esimerkiksi erilaiset yhteiskuntaluokat, etnisyydet ja liikuntarajoitteet.

 

Yksi Vatun tärkeimmistä periaatteista on stressittömyys. Asioita tehdään omassa tahdissa ja oman jaksamisen mukaan. Vain kiinnostaviin projekteihin lähdetään mukaan. Illalla Ree Melanen ja Leeni Herrala suuntaavat suunnittelemaan Tampereella järjestettäviä suuria queer-bileitä.

 

Feminismiä käsittelevistä blogeista suosituksen saa Ruskeat tytöt -blogi. Yliopistolla sukupuolen problematiikkaan voi tutustua sukupuolentutkimuksen peruskurssilla. Matalan kynnyksen kurssi sopii kaikille ja näyttää pintaraapaisun monesta feministisestä teemasta.

||