Kalat kuivalla maalla

03.05.2016 - 11:14 Kuvat ja teksti: Sandra Järvenpää

Greenpeace Tampereen Arctic Frontiers -kampanja nauratti ohikulkijoita. Valtavat kalapuvut liikkuivat eloisasti järjestön aktivisten kävellessä ympäri Tampereen keskustoria. Asia on kuitenkin vakava.

Arktinen merijää vetäytyy huolestuttavaa vauhtia. Sen sijaan, että se nähtäisiin uhkana, se nähdään mahdollisuutena. Nimittäin mahdollisuutena tehdä lisää rahaa. Greenpeacen Arctic Frontiers -kampanja toi Tampereen keskustorille kaksi kalapukuihin sonnustautunutta aktivistia, jotka pyysivät ihmisiä kirjoittamaan postikortin Norjan hallitukselle. Postikorteilla vedotaan Norjan ympäristöministeriöön, jotta tämä lopettaisi pohjatroolauksen arktisilla merialueilla.

 

Greenpeace Tampereen aktivistin Jonne Leivon mukaan kalapuku lämmittää mukavasti kylmänä päivänä. -Puvut madaltavat ihmisten osallistumiskynnystä huomattavasti, ja monet tulevat kysymään, mitä me oikein teemme. Greenpeace aiheuttaa usein negatiivisia konnotaatioita, mutta tällä kertaa onnistuimme olemaan positiivisia.

 

Pohjatroolauksella tarkoitetaan laajojen merenpohja-alueiden kyntämistä kalastusalusten painavien verkkojen avulla. Verkot tuhoavat kerralla merenpohjaa kokonaisen jalkapallokentän verran ja hävittävät mukanaan lajeja, jotka eivät edes ole kalastuksen kohteena. Leivo on mukana kampanjoimassa tällaista turhaa tuhoamista vastaan.

 

Edistystä on kuitenkin tapahtunut arktisen merialueen suojelussa. Kun 7 miljoonaa ihmistä antoi äänensä Shellin arktisen alueen öljynporauksia vastaan, yritys vetäytyi. Yksittäinen ihminen voi siis vaikuttaa maapallon tilaan. Kahden Arctic Frontiers -kampanjapäivän aikana kala-aktivistit saivat kerättyä Tampereella yhteensä melkein 200 postikorttia.

 

Paljon on kuitenkin vielä tehtävä. Greenpeacen tavoitteena on perustaa suojelualueiden verkosto Arktikselle, jotta öljy- ja kalastusteollisuus eivät pilaisi sen herkkää ja ainutlaatuista luontoa. Kalojen kampanjointi jatkuu kesän ajan eri puolilla Eurooppaa. Tampereella pukuihin sonnustautuneita aktivisteja nähdään taas toukokuun lopulla kasvisruokafestivaali Vegfesteillä.

 

Huhtikuinen päivä keskustorilla on poikkeuksellisen kylmä ja sateinen. Ilmastonmuutoksen vaikutukset muuhun maailmaan ovat kuitenkin vain puolet siitä, mitä muutos tekee arktisille alueille. Tuhon laajuutta ei tahdota ymmärtää, sillä asia ei vielä kosketa länsimaisen ihmisen arkea. Jos lämpenemistä ei saada pysähtymään, kokonaiset ekosysteemit tuhoutuvat. Kun merivesi nousee tarpeeksi, kokonaisia saarivaltioita ja kaupunkeja jää veden alle. Kun luonto tuhoutuu, ei ihmisenkään taru kestä loputtomiin.

||