Kun harrastuksesta ei tulekaan työtä

24.10.2016 - 23:02

Miksi kukaan haluaisi opiskella toimittajaksi? Viiden vuoden koulutus Tampereen yliopistossa antaa käteen paitsi opintolainan, myös työttömän pätevyyden. Media-alan yt-neuvotteluissa lomauttamisen on korvannut irtisanominen. Työllistyminen irtisanomisen jälkeen on epävarmaa. Omanarvontunteensa voi huuhdella vessanpöntöstä alas niiden lukuisten työhakemusten kanssa, joilla ei kuitenkaan irtoa vakituista työtä.

– Ei journalismi nyt niin kivaa ole, että sitä kovin pitkään harrastuksena jaksaisi tehdä, toimittajantaimia innostaa Reunamedian päätoimittaja Vilma-Lotta Lehtinen Tampereen yliopiston Journalismin iltapäivä -luentosarjalla.

Paitsi aikana, jona toimittajaksi pääsee blogikirjoittelun tai jopa twiittaamisen kautta, eikö journalismi ole kuin harrastus? Harrastuksena se on pakko ottaa, jos haluaa mielenterveytensä säilyttää. Onneksi Tampereen korkeakoulujen ristiinopiskelu takaa sen, että journalistiikan opintojen ohella voi valmistua vaikkapa koneteknikoksi.

Yllä oleva kauhutarina on Tampereen yliopiston tapa toivottaa uudet opiskelijat tervetulleeksi media-alalle. Kenelläkään journalistiikkaa opiskelemaan päässeellä tuskin kuitenkaan kiiluu setelit silmissä. Ehkä tulevaisuudessa emme työllisty. Ehkä piippaamme loppuelämämme maisterin paperit kourassa keskiolutta kaupan kassalla.

Vanhemman polven toimittajat ja professorit pelätkööt kuitenkin keskenään. Meillä nuorilla on kiire kouluttautua paitsi journalisteiksi, myös maailman muuttajiksi ja heikompien äänitorviksi. Se on harrastuksena ihan hyvä.

Ilona Tyystjärvi

Lähetä