Leipätyönä leipäjono

Markku Kultainen ja Klaus Vastinesluoma kiertävät RuokaNyssellä ympäri Tamperetta jakamassa ruoka-avustuksia vähävaraisille.
13.05.2016 - 11:21 Kuvat ja teksti: Tiina Hautamäki

Markku Kultainen kuljettaa vähävaraisille ruoka-avustuksia jakavaa RuokaNysseä neljänä päivänä viikossa, eli jokaisena päivänä kun entinen kauppa-auto ympäri Tamperetta kulkee. Kultainen on toiminut RuokaNyssen kuljettajana noin kuukauden ja on tyytyväinen siihen, että mielekäs työ on vuosien etsimisen jälkeen löytynyt.

 

RuokaNyssen jakelukierros alkaa aamupäivällä Nekalassa sijaitsevasta ruokapankin varastosta. Ennen kierrokselle lähtemistä ruokapankin vapaaehtoistyöntekijät kiertävät hakemassa Tampereen päivittäistavarakauppojen lahjoituksena antamia elintarvikkeita, jotka muuten menisivät roskiin. Sen lisäksi, että Markku Kultainen ajaa RuokaNysseä, myös hän osallistuu ruokalahjoitusten hakemiseen ja lajitteluun.

 

RuokaNyssen asiakaskunta on monenkirjava joukko. Asiakkaiden ikähaarukka ja elämäntilanteet vaihtelevat laidasta laitaan: asioimassa käy sekä nuoria että vanhuksia, perheellisiä ja perheettömiä. Tavanomaisin ruoka-avustuksen määrä on kaksi kassillista ruokaa henkilöä kohden. Ennen kuin asiakasta päästetään RuokaNyssen sisään Kultainen tarkistaa, että jokaisella sisääntulijalla on diakoniatyöntekijän myöntämä paperi, joka osoittaa sen, että tulijalla on oikeus ruoka-avustukseen. Humalaisia ei sisään päästetä.

 

Markku Kultainen ajaa RuokaNysseä maanantaista torstaihin joka viikko. Autosta löytyy kuljettajan ja yhden vapaaehtoistyöntekijän lisäksi sekä EU:lta ruoka-apuna että kaupoilta lahjoituksina saatuja elintarvikkeita. Niinä päivinä, kun RuokaNysse ei kulje ympäri Tamperetta jakamassa ruokaa, Kultainen käy jakamassa ruoka-apua pienemmällä kulkuneuvolla muun muassa työttömille, nuorisojärjestöille, palvelutaloihin tai yksityishenkilöille välillä jopa kotiin asti.

 

Kultaisen ura ruoka-avustusten parissa alkoi työttömyyden ja työkokeilujen jälkeen vapaaehtoistyöntekijänä. Muutaman kuukauden vapaaehtoistyön jälkeen Kultaiselle kuitenkin tarjoutui mahdollisuus vuoden kestävään viransijaisuuteen RuokaNyssen kuljettajana. Työhönsä Kultainen on tyytyväinen: – Työnä en voisi kuvitella itselleni parempaa, tämä on kuin kotona olisi.

 

Kuvauspäivän aikana RuokaNyssestä haettiin yhteensä noin 120 ruokakassia. Jaettujen ruokakassien määrä on hieman keskimääräistä pienempi, sillä tavallisesti kasseja jaetaan päivässä noin 150–180 kappaletta. Yleensä RuokaNyssen viimeisellä pysähdyspaikalla seurakuntien diakoniatyöntekijät tekevät yli jäävästä ruokatavarasta omia ruokakasseja, joita he jakavat edelleen ruoka-avustusta tarvitseville seurakunnan jäsenille.

 

Jakelukierroksen päätyttyä Markku Kultainen peruuttaa kierroksella mukana olleen Klaus Vastinesluoman avustuksella RuokaNyssen takaisin ruokapankin varastorakennukseen. Päivä ei kuitenkaan pääty vielä, sillä RuokaNysse täytyy tyhjentää pilaantuvista ruokatavaroista, kuten kylmätuotteista ja leivistä. Autoon säilöön jäävät tuotteet lasketaan, ja niiden lukumäärät kirjataan ylös. Työpäivän päätteeksi Ruokapankilla aloitetaan huomenna jaettavien ruokatarvikkeiden valmistelu.

||