Maalaus on pop

11.05.2016 - 09:27 Kuvat ja teksti: Esko Nieminen

Viivi Järvinen on 18-vuotias abiturientti, joka on käynyt viimeiset kolme vuotta pitkää kuvataidelinjaa Tammerkosken lukiossa. Taide on korkeakouluun suuntaavalle nuorelle sekä rakas harrastus että arjen piristysruiske. Inspiraatiota nuori taiteilija ammentaa pop-kulttuurista.

Jokaisella meistä on jonkinlainen suhde taiteellisuuteen. Perinteinen maalaustaide ja sen visuaalisuus on monelle ensimmäinen mielikuva sanasta taide. Sen sijaan tekijöiltä itseltään kysyttäessä taide merkitsee usein dramaattisia lausuntoja uhrauksista ja luomisen tuskasta. Myös Järvisen mieleen nousee sanonta "suuri taide edellyttää suurta kärsimystä".

 

Ilman värejä elämämme olisi huomattavasti pitkäveteisempää. Stockmannilta ostettu vesiväripaletti hankittiin aikoinaan kuvataidelukion pääsykokeita varten, ja se on palvellut ahkerasti tarkoitustaan aina noista ajoista lähtien. Hyvän paletin ominaisuuksia ovat muun muassa kompakti koko ja värien riittävä monipuolisuus.

 

David Bowie -maalaus on ollut työn alla jo tammikuusta lähtien kunnianosoituksena edesmenneelle artistille. Muusikoiden maalaaminen on Järviselle tuttua puuhaa, sillä ainakin Dave Grohl ja Mick Jagger ovat saaneet vesiväripotretit. Populäärikulttuurin suuri vaikutus näkyy muutenkin kuin musiikin saralla: viimeisen puolen vuoden aikana Clint Eastwood ja Mad Max: Fury Road -elokuvan Furiosa löysivät tiensä akvarellipaperille.

 

Viimeisen opiskeluvuoden kohokohtia Tammerkosken lukiossa on kuvataiteen diplomikurssi. Eräänlaisena lopputyönä suoritettava projekti antaa opiskelijoille mahdollisuuden näyttää kyntensä. Diplomityön teema valitaan kuuden vaihtoehdon joukosta. Viivi Järvinen päätyi "Sekaisin järjestyksestä" -otsikon alle, ja päätti tarkastella aihetta kansainvälisen terrorismin näkökulmasta: keskeinen kysymys teoksessa on "mikä luo maailmassa epäjärjestystä?" Arvostelussa Unelmaksi ristitty työ sai korkeimman mahdollisen arvosanan.

||