Miksi munasarjat estävät taklaamisen?

10.03.2017 - 14:47
 
Vastustajan laitahyökkääjä luistelee laitaa pitkin punaviivan yli. Otan muutaman sivuttaispotkun ja taklaan hyökkääjää lantioon. Tyttö on naamallaan, kiekko lipuu lavasta ja ketjukaverini nappaa sen mukaansa. Pilli soi. Tuomari huutaa pelinumeroni ja osoittaa jäähyaitiota. Joudun kahden minuutin pakkolepoon. Jäähyn syy: laitataklaus.
 
Vihellystä ei jaksa edes kritisoida, koska tällaiset iskut ovat sääntöjen vastaisia. Yksi naisten jääkiekon vitsauksista todentuu tilanteessa. Taklaaminen on kiellettyä. 
 
Tätä tasa-arvovastaisuutta perustellaan hulvattomin väittein. Yksi suosikeistani on miesten ja naisten väliset erot. Urheiluhistorioitsija Hannu Eklund kirjoitti Helsingin Sanomissa viime vuonna: ”Jos naiset urheilevat, he nauttivat enemmän pehmeistä arvoista kuin ennätyksistä ja vastustajan nujertamisesta.” Nauttisin tämän sovinistisen ideologian poistamisesta. 
 
Varatuomari Erkki Blom suositteli Helsingin Sanomissa vuonna 2009 naisille urheilulajeja, joissa heidän naiselliset ominaisuutensa pääsisivät oikeuksiinsa. "Jääkiekko ja jalkapallo edellyttävät harrastajaltaan aggressiivisuutta, mikä todellakaan ei ole naisellinen ominaisuus”. 
 
Suosittelen päivittämään asenteet tälle vuosituhannelle. Minua eivät kiinnosta suositukset tai Vanhan testamentin aikaiset stereotypiat. Haluan pelata jääkiekkoa ja haluan taklata. Heitänkin ilmoille hullun idean: Mitä jos asiasta päättäisivät lajin harrastajat itse? Jääkiekkoilijanaiset. 
 
Ottelut olisivat vauhdikkaampia, jos pelaajien ei tarvitsisi hidastella laitatilanteissa rangaistuksen pelossa. Vauhdikasta ja kovaa peliä myös katsotaan mieluummin. Naisten jääkiekon suosio ja katsojamäärät nousisivat, mikä johtaisi parempaan rahoitukseen. Laadukas juniorityö ja valmennus valitettavasti maksavat ja ilman näitä lajin taso pysyy entisellään eli keskinkertaisena.
 
Jääkiekon emämaassa, kiekkomekka Kanadassa on sanonta ”skate, hit, shoot”. Taklauksen oleellisuus korostuu mantrassa. Säyseä, sovitteleva luonteeni ja heikot munasarjani saavat kestää, jos ja kun tämä oleellinen elementti sallitaan naiskiekossa. Lupaan itkeä vasta kopissa.
 
Kaisla Kivipää
||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.