Miksi toimittajia on vielä 2080-luvulla?

24.10.2016 - 22:18

Voin kuvitella maailman, jossa teollisuus tuottaa tavaroita lähes täysin ilman ihmistä. Voin kuvitella maailman, jossa ruokakauppa ei tarvitse ollenkaan kassahenkilökuntaa. Voin kuvitella maailman, jossa rekat ja bussit ajavat itsekseen ilman kuljettajaa.

Sen sijaan en voi kuvitella maailmaa, jossa toimittajan työn tekee robotti.

Toki yksinkertaisen uutissähkeen voi tuottaa tietokone, mutta se ei voi laatia raporttia Syyrian tai Ukrainan tuhoista ja inhimillisestä kärsimyksestä. Tai ainakaan sellaista raporttia, jonka ihmiset haluaisivat lukea. Voisiko robotti kysyä Petra Ollin fiiliksiä hänen hävittyään olympiapainin puolivälierässä? Entäpä tehdä henkilökuvan Timo Soinista tai Toni Wirtasesta? Voiko tietokone tuottaa sisältöä, joka vaatii inhimillistä vuorovaikutusta ja näkökulmaa, sekä kyetä esittämään se yleisöä kiinnostavalla tavalla?

Ei voi.

Teknologian kehittyminen ja robotisaatio vaikuttavat radikaalisti yhteiskuntamme tulevaan työllisyysrakenteeseen. En väitä, että media olisi turvassa tältä mullistukselta. Myös toimittajia ja tulevia mediatyöläisiä pelotellaan maalaamalla tulevaisuuden visioita, joissa varsinkin alan vakituiset työpaikat ovat kiven alla. On totta, että esimerkiksi median tulonmuodostuksen logiikka on vielä hakusessa, mutta väitän, että asiantunteville ja motivoituneille toimittajille on töitä jopa 2080-luvulla. Olisin enemmän huolissani vaikkapa perinteisten käsityöläisten tai hoiva-alalla työskentelevien tulevaisuudesta. Miksei niillä aloilla ole samanlaista pelonlietsontaa kuin toimittajien keskuudessa?

Niko Kilpelänaho
 

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.