Minkä numeron sä sait kokeesta?

15.02.2017 - 17:46

Kokeiden jälkeen se alkoi. Suhina ja säpinä siitä, kuka on saanut parhaimman numeron kokeesta.

Totuin saamaan hyviä numeroita ja halusin saada luokkakavereita parempia arvosanoja. Kaltaiseni kympin tyttö kilpaili itseään ja muita vastaan. Aina piti olla vähän parempi kuin ennen.

Numeeristen arvosanojen sanotaan helpottavan koulujen tason seuraamista. Lapselle numerot voivat olla kilpailu, jossa voi voittaa tai hävitä.

Vaikka koulussa korostetaan jatkuvaa osallistumista ja aktiivisuutta, numerot tuntuivat itselleni lopulliselta leimalta, joka määritti minut.

Oppilaiden kilpailun vuoksi arvosanoja ei voi eikä tule lopettaa. Alakoulussa oloani olisi kuitenkin helpottanut, jos vähemmän olisi ollut tarpeeksi. Laiskoja luokkakavereita paimennettiin opiskelemaan enemmän, ja minä otin heidän saaman palautteen omakseni.

Luokassa annettavassa palautteessa pitäisi huomioida oppilaiden erilaiset motivaatiot oppia. Koulu ja arvosanat eivät saa olla pienelle oppilaalle suuri murhe.

Elina Ukkonen

Miten peruskouluissa arvioidaan nykyään? Lue uutinen täältä.

Lähetä