Opiskele toimittajaksi, päädy viestijäksi

25.10.2016 - 20:08

Ennustus: journalistiopiskelijoista ei tule toimittajia. Monet luultavasti kokeilevat toimitustyötä, seilaavat pätkätyöstä toiseen ja päätyvät sitten hyppäämään journalismin puolelta viestintäammatteihin. Journalistiliiton mukaan niin ovat tehneet sadat. Vielä useammat tekevät niin tulevaisuudessa.

Vaikka yt-hirmumyrsky ja silpputyö-tsunami riehuvat media-alalla, toimittajia valmistavat tehtaat eivät hidasta tahtiaan. Yliopistot, ammattikorkeakoulut ja opistot houkuttelevat joka vuosi uusia opiskelijoita toimittajakoulutuksillaan. Sanotaan, että liikakoulutuksen syynä ovat ammattikorkeakoulut ja opistot. Yliopistossa kouluttautuneet kyllä saavat töitä, journalistifukseille uskotellaan.

Onpas outoa. Syyskuussa tapasin nykyisestä opinahjostani valmistuneen Ylen tv-toimittajan. Sain kuulla, että hänen lisäkseen vain yksi hänen vuosikurssilaisistaan oli enää toimittajan töissä. Muut olivat loikanneet organisaatioviestintään tai markkinointiin. Edes yliopistokoulutus ei näytä turvaavan uraa mediassa.

Yliopistojen on turha odottaa muiden tekevän jotain journalistien liikakoulutukselle. Olisi järkevämpää muuttaa koulutuksen painopistettä niin, että tarjolla olisi enemmän viestintää. Suuri osa Tampereen yliopiston journalistiikan ja viestinnän tutkinto-ohjelman opiskelijoista olisi riemuissaan, jos opintoihin kuuluisi nimensä mukaisesti muutakin kuin toimittajakoulutusta. Tulevaisuus ja työt löytyvät viestinnästä.

Nelli Rönkkö
 

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.