Punkkarista perheenisäksi

03.06.2017 - 19:36 Kuvat ja teksti: Viivi Järvinen

Tuomas ”Jamppa” Järvinen päätyi hardcore-punkin pariin 16-vuotiaana.  Järvisen kaverit kysyivät, maistuisiko punkin soittaminen, ja pian alkoi kotikutoisten demojen äänitys bassonkaula kourassa. ”Modernia hardcorea” soittanut Abduktio-yhtye perustettiin vuonna 1998, ja tuli tunnetuksi kantaaottavista sanoituksistaan. Jäähyväiskeikkansa bändi soitti vuonna 2012 Tullikamarin Klubilla. Tuloillaan on kuitenkin EP-levy, jonka kappaleista yksi julkaistiin huhtikuussa.

 

Mopot ja kevarit eivät saaneet Tuomas Järvistä syttymään, vaan teini-iän tyhjiö tuli täyttää jollain muulla. Musiikki vei lopulta mukanaan. Soittamisen parissa Järvinen on varttunut lähes 20 vuotta, ja siitä muodostui nopeasti osa omaa identiteettiä. “Töissä tuli käytyä lähinnä rahan takia, jotta oli varaa ostaa uusia soittimia ja vahvistimia. Vuokrat tuli maksaa niin omaan kotiin kuin treenikämpällekin. Kaikki muu oli musiikkiin verrattuna toisarvoista.”

 

Nykyään Tuomas Järvinen näppäilee bassoa Wasted-yhtyeessä, ja soittokeikkaa on punkin lisäksi ollut bluesin ja häämusiikin parissa. Viisi vuotta sitten hänestä tuli isä. Perheenlisäyksen ja muuttuneen arjen myötä pitkiä soittokiertueita on täytynyt karsia. “Keikoilla käydään, nähdään uutta ja tavataan uusia ihmisiä, kuten ennenkin. Marginaalimusiikin ydin on yhdessä tekeminen ja kokeminen. Nyt niitä kokemuksia voi jakaa myös omille lapsille, ja kertoa, missä kaikkialla isi on käynyt. Ehkä se antaa avaimet opettaa maailmasta jotain lapsille.”

 

Yhdessä tekeminen bändikavereiden kanssa on osittain muuttunut lapsiperheen arjeksi. Nykyään bänditreenit ovat lähinnä yksin soittelua, koska muut bändin jäsenet asuvat ympäri maata ja jälleennäkeminen tapahtuu keikoilla. Treenikamppeiden ostaminen on vaihtunut lautapeleihin ja pöytäjääkiekoksi. “Bändikavereiden sijaan hengataan muksujen kanssa. Toki ne ovat edelleen parhaita ystäviä, vaikkei joka viikko nähtäisikään”, Järvinen järkeilee.

||