Tarvitsemme törkypuhetta

01.02.2017 - 18:31

”We score men like whores when we’re drunk”.

Ystäväni muisti, ettei koskaan poistanut tunnuksiaan IRC-Galleriasta. Klikin päässä oli hänen vanha profiilinsa, jossa komeilee edellä mainittu hämmästyttävä teksti.

Olin teini-ikäinen, kun verkkoyhteisöjen normina oli nimimerkillä esiintyminen. Nyt omasta nimestä luodaan profiili. Brändi, jonka takaa oma elämä tuodaan verkkoon. Toisaalta rinnalle on kasvanut vahva anonyymikulttuuri. Sama sukupolvi, joka oli kymmenen vuotta sitten nimimerkillä IRC-Galleriassa, on nyt anonyymina esimerkiksi Jodelissa.

Jodel on korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa suosittu älypuhelinsovellus. Jodelin käyttäjiä kiehtoo anonyymiydessä se, että kynnys arkoihin puheenaiheisiin madaltuu ilman nimimerkkiä kirjoittaessa. Vaikka Jodelissa käydään älyllistä keskustelua, suosittu aihe on esimerkiksi alapäähuumori.

Ihmisellä on luontainen tarve törkypuheelle, kiistelylle ja draamalle. Me korkeakouluikäiset saamme tehdä sitä anonyymisti. On lottovoitto, että meillä on paikka, jossa voimme sanoa mitä sattuu ilman pelkoa itsensä nolaamisesta.

Aliisa Ristmeri

Miten rikkinäinen puhelinlanka toimii verkkoyhteisöissä? Lue uutinen täältä

||

Lisää kommentti

Lähetä
CAPTCHA
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.