Tavoitteena 15 maalia

04.05.2016 - 09:35 Kuvat ja teksti: Essi Salonen

Lasten urheiluharrastuksen sanotaan olevan vain leikkiä ja hauskanpitoa. Joillekin harrastus on kuitenkin nuoresta asti intohimo ja yksi elämän totisimmista asioista. Joona Kulmanen, 12, on pelannut jalkapalloa jo lähes kymmenen vuotta saman joukkueen kanssa, numerolla 15.

Joona Kulmasen joukkue Euran Pallo aloittaa jokaisen ottelun yhteisellä tsemppihuudolla. Huuto kajahtaa myös Satakunnan piirin Ulvilassa järjestetyssä kevätturnauksessa. Yhden päivän kestävä turnaus on alkamassa. Tavoitteita ei ole kuin yksi, ja se on turnauksen voitto. Päättäväisyys ja jännitys ovat aistittavissa ilmasta.

 

Kulmanen odottaa ottelun alkua päättäväinen ilme kasvoillaan. Hänen mukaansa ennen ottelua ei pidä miettiä muita asioita, kuten koulua tai kavereita. Valmentaja on juuri kertonut aloituspelipaikat. Kulmanen aloittaa vakiopaikallaan vasempana laitapelaajana. Pienikokoinen sisupussi on sopiva laitapelaajaksi, joka tarvitsee nopeutta, ketteryyttä ja taitoa haastaa vastustajaansa.

 

Kulmanen kuljettaa palloa pelikentän laidassa. Tästä tilanteesta alkoi vahva nousu ja seurasi voittomaali hänen joukkueelleen Euran Pallolle. Joukkue eteni voitosta voittoon turnauksessa. Jokainen ottelu pelataan täysillä alkuvihellyksestä viimeiseen vihellykseen. Yksikään muuten äänekkäistä pojista ei vitsaile tai naureskele kesken otteluiden. Junnujalkapallo on vakavaa, vaikka pelaajat ovat vasta lapsia.

 

Voittokaan ei aina riitä. Kulmanen pohtii maalitolpalla muutama minuutti sitten päättynyttä peliä. Tiukan voiton jälkeen voisi kuvitella pelaajien olevan tyytyväisiä, mutta miehenalun ilme vaikuttaa pettyneeltä. Kulmanen on pettynyt omaan suoritukseensa päättyneessä pelissä, sillä hänellä oli tilaisuus ratkaista ottelu jo aikaisemmin, mutta hänen laukauksensa oli kilahtanut maalin ylärimaan.

 

Euran Pallo on edennyt finaaliotteluun, ja Kulmanen taistelee jälleen keskittyneesti pelin voitosta. Taistelu ei kuitenkaan tällä kertaa riittänyt, vaan finaali päättyi maalittomana tasatilanteeseen. Ottelu ratkaistaan rangaistuspotkukilpailulla. Tässä ottelussa puolustussuuntaan enemmän töitä tehnyt Kulmanen ei päässyt yhdeksi laukaisijaksi, sillä hän ei pidä itseään maalintekijänä.

 

Rangaistuspotkukilpailu päättyy Euran Pallon voittoon. Palkintojenjaon ja lyhyen juhlinnan jälkeen Joona Kulmanen kertoo voimiensa olevan aivan loppu, ja astmakin vaivaa nuorta pelaajaa. Hän lysähtää kentälle paljastaen pelinumeronsa, joka kuulemma kertoo siitä, kuinka monta maalia joka ottelussa tulee tehdä. 15 maaliin ei yksikään pelaaja turnauksessa päässyt, mutta junnupelaajilla on kyllä tavoitteet ja motivaatio kohdallaan!

||