Televisio kaappasi stand upin, koska suomalaiset haluavat nauraa turvassa

20.02.2017 - 14:59

Ensin ajatus naurattaa: kuka muka katsoisi stand upia televisiosta?

Aika moni. Marraskuussa Nelosella alkoi Stand up!, jonka jokaiseen jaksoon on leikattu parhaat palat kolmen vaihtuvan koomikon lavaesiintymisistä. Samankaltaisia ohjelmia on nähty Suomessa lähes koko vuosituhat.

Itse asiassa televisio opetti suomalaisille, mitä stand up tarkoittaa. Samalla koomikot raivasivat tiensä talkoovoimin pyörineiltä klubeilta valtavirtaan.

Vuosikymmen sitten Get Up, Stand Up! -koomikkokilpailu esitteli sohvanvaltaajille Pirjo Heikkilän ja Sami Hedbergin. Jo aikaisemmin Krisse Salminen tuotteisti ärsyttävyytensä nimikko-ohjelmissaan.

Nyt koomikot esittävät kaikilla kanavilla muutakin kuin stand upia. Jokapaikanhöylät ovat vakiovieraita ajankohtaispaneeleissa ja kilpailuissa.

Television stand up -taltioinnit keräävät katsojia, koska ne sopivat pirstaleiseen ja minäkeskeiseen aikaan. Lyhyet vitsit eivät vaadi kiireiseltä katsojalta sitoutumista suuriin tarinoihin. Oman kokemuksen tärkeyttä korostava muoto on katsojalle tuttu jo blogeista ja Facebookista.

Jutustelu muistuttaa myös kaupallisen radion aamuohjelmia, joissa kappaleet ja mainoskatkot katkovat puheen muutamaan minuuttiin. Televisio vain kuvittaa radiosta tutut jutut ilman musiikkia. Siksi ei ole ihme, että monet koomikot juontavat radiossa.

Ennen muuta televisio-ohjelmien suosio selittyy mukavuudenhalulla.

”Tämän lähemmäksi liveklubikokemusta ei kotisohvalta käsin pääse!” Stand up! mainostaa ja paljastaa puutteensa.

Kuten kaikessa näyttämöviihteessä, myös stand upissa klubiyleisö jakaa yhteisen tilan.

Se on kiusallista ja ennustamatonta.

Huumori reagoi ympäristöönsä, eikä keskeltä penkkiriviä pääse huomaamatta pois. Pukeutumistakin pitää miettiä, koska katsojat tarkkailevat koomikkoa, mutta ennen muuta toisiaan.

Siksi esityksiin kuuluu pieni julkisen nolatuksi tulemisen pelko. Se on huumorin ja performanssin hinta.

Televisiosta riski puuttuu. Stand up! palaa kuin sähkökynttilä: tasaisesti ilman tulipalon vaaraa.

Kuulostaako tutulta? Samalla logiikalla laivayhtiöt järjestävät risteilyjä, jotka eivät koskaan pysähdy Tallinnan satamaan. Matkustajan ei tarvitse puhua vierasta kieltä tai eksyä tuntemattomilla kaduilla. Nautintonsa voi maksimoida turvallisesti merellisessä karaokebaarissa.

Televisioitu stand up palauttaa katsojalle kontrollin – ja tekee samalla huumorista tylsää.

Juho Kankaanpää

Lähetä