Työelämän Battle Royale kärjistyy jo luentosaleissa

24.10.2016 - 21:51

Oletko nähnyt Kinji Fukasakun elokuvan Battle Royale? Siinä ryhmä koululaisia viedään eristyksiin saarelle ja laitetaan tappamaan toisiaan. Viimeinen elossa voittaa. Palkinnoksi voittajalle annetaan oikeus säilyttää oma henkensä.

Suomalainen työelämä on muistuttanut Battle Royalea jo kauan, mutta nyt sama taistelu alkaa jo luentosaleissakin. Tampereen yliopiston Journalismin iltapäivässä puhuttiin hiljattain alan yt-neuvotteluista ja kylvettiin yllättävän synkkää pelkoa vaikutusalttiiseen yleisöön. Tutkimustaan esitelleet yliopiston opettajat eivät osanneet ennakoida opiskelijoiden reaktioita.

Tapahtuman aihetunnisteilla ilmestyi Twitteriin monta kiusaantunutta viestiä siitä, miksi aiheella pitää pelotella jo nyt. Kaikkein suurin pommi putosi kuitenkin, kun myöhemmin luennolla puhunut Vilma-Lotta Lehtinen kertoi omista kokemuksistaan toimittajana. Hän sai kiitokseksi lämminhenkisestä luennostaan twiitin: ”Pääsisikö kukaan meistä Aamulehteen töihin ilman mitään alan koulutusta? Meidän isit ei oo YLEllä...”

Twiitti keräsi kymmenen tykkäystä ja yhden jaon kahdessa tunnissa. Tilaisuuden pieneen osanottajamäärään nähden kymmenen on iso luku.

Jos näin aikaisessa vaiheessa aletaan raadella kollegoita julkisesti ja esittää raskaan sarjan syytöksiä ilman näyttöä nepotismiväitteen tueksi, alan tulevaisuuden näkymät eivät ole kirkkaat. Näiden taisteluiden alkua ei enää tarvitse odottaa edes yt-neuvotteluihin asti.

Valtteri Mörttinen

Lähetä