Vaatealan opiskelija muuttaa kierrätyskankaat muodiksi – “Kuin kaupasta ostetut”

01.06.2017 - 19:19 Kuvat ja teksti: Milla Pyyny

Persoonallisen yksiön neliöt huokuvat retrohenkeä. Pöydällä lojuva ompelukone ja kankaanpalat sekä seinillä roikkuvat vaatekappaleet ja asusteet kertovat asunnon omistajan intohimosta vaatteisiin. Vaateartesaaniksi opiskelevalle 21-vuotiaalle Emmi Rouvilalle vaatesuunnittelu ja ompelu ovat olleet tärkeä harrastus jo pienestä pitäen.

Nuoren naisen kodissa lähes kaikki on kierrätettyä. Pienen tamperelaisyksiön huonekalut ja sisustustavarat ovat peräisin tuttavilta, sukulaisilta ja kirpputoreilta. Kierrätys ja ekologisuus näkyvät kaikilla elämän osa-alueilla, niin kodissa ja pukeutumisessa kuin elämäntavoissa.

Yksiön kaapit pursuilevat vanhoja kankaita ja erilaisia kuoseja. Salaluukun takaa paljastuu oikeita aarteita: suurin osa kankaista ja vanhoista vaatteista on saatu isoäidiltä, joka hänkin työskenteli ompelijana vuosia sitten. Isoäidin kätköjen lisäksi uusia vaatteita syntyy kierrätetyistä kankaista: ”Kauppojen ja kirpputorien kierrätyskankaat ovat todellisia löytöjä ja erittäin edullisia. Kankaita saa usein vain muutaman euron kilohintaan”, Rouvila paljastaa.

Omien vaatteiden suunnittelun lisäksi Rouvila rakastaa kirpputorivaatteiden tuunausta. Halvat käytetyt vaatteet saavat uuden elämän pienellä fiksauksella. Silloin tällöin vaatteet muuttavat täysin muotoaan. Tällä hetkellä työn alla on farkkutakki, jonka Rouvila ompelee  kasaan vanhoista, rikkinäisistä farkuista."

Ompeluharrastus tuli kuvioihin jo hyvin varhain lapsuudessa. Aluksi Rouvila lainasi ompelukonetta äidiltään, mutta hänellä on ollut oma kone jo vuosia.  Vaatteiden suunnittelutyö on luovaa ja vapaata, mutta itse ompelu vaatii tarkkaa työtä. Rouvilalla on tärkeä koulussaopittu motto: “Työn jäljen on oltava aina sellaista, kuin vaate olisi kaupasta ostettu”.

Marimekon vanhasta kankaasta ommeltu mekko on itse suunniteltu ja toteutettu. Rouvila suunnitteli mekon serkkunsa pyynnöstä lahjaksi sukulaistytölle. Mekon tekemiseen meni alle kuusi tuntia. Nopeimmattyöt syntyvät lahjakkaalla ompelijalla vain parissa tunnissa. Joitakin vaatteita Rouvila on tehnyt ystäville ja sukulaisille lahjaksi, mutta toistaiseksi lähes kaikki luomukset tulevat omaan käyttöön.

Oma vaatemerkki on jo pitkään ollut toive. Suunnitteilla ja pienellä alulla onkin jo oma EAR-merkki, joka muodostuu nuoren naisen nimestä Emmi Amanda Rouvila. ”Haluan jatkaa opintojani korkeakouluun, mahdollisesti Lahden muotoiluinstituuttiin. Oma vaatemerkki ja mahdollisesti yritys ovat tulevaisuuden haaveita, mutta hyvää kannattaa odottaa.”